Заместник-командирът на батальона "Азов" в Мариупол Святослав Паламар ("Калина"), който се намира в подземята на стомансодобивния завод "Азовстал" публикува видеообръщение, в което заявява, че руските военни не са допуснали евакуация на цивилни от територията на завода, въпреки обещанията за организиране на хуманитарни коридори, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

В призив към президента на Украйна Володимир Зеленски и световната общност Паламар призова за евакуация на цивилните и грижи за ранените военни, "умиращи в ужасна агония от недостатъчно лечение".

"Дайте възможност да се изнесат телата на войниците, за да могат украинците да се сбогуват със своите герои. Отговорете правилно на критична ситуация, в която врагът не се придържа към никакви етични норми, конвенции или закони, унищожавайки хората пред целия свят, воден от всепозволеност и безнаказаност!" - каза той в обръщението.

Паламар потвърди, че преди три дни руски военни са нахлули на територията на Азовстал.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не е възобновила атаката срещу комбината, който остава единствената част от Мариупол, незавзета от руските войски.

"Вие бяхте свидетели: публично президентът и върховен главнокомандващ издаде заповед (войските) да се въздържат от нападението. Не са били давани други заповеди от главнокомандващия", казва Песков.

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с израелския премиер Нафтали Бенет, обсъждайки ситуацията в Украйна е заявил: 

"Особено внимание беше обърнато на хуманитарните аспекти, включително евакуацията на цивилни, държани от бойци на националистически формирования от територията на завод "Азовстал" в сътрудничество с представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст", се казва в доклада.

Пресслужбата на Кремъл добави, че "руските военни остават готови да осигурят безопасното излизане на цивилни". "Що се отнася до бойците, които остават в "Азовстал", киевските власти трябва да им дадат заповед да сложат оръжие", подчертаха от пресслужбата.

Същевременно главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валери Залужни заяви, че украинската армия е предприела контраофанзива в няколко направления, след като е провел разговор с командващ на Съвместното командване на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили.

"Традиционно информирах американския си колега за оперативната обстановка. По-специално за преместването на основните усилия на противника в посока Луганск, където продължават ожесточени боеве в района на Попасная, Кременная и Торски, както и за преминаване на украинските отбранителни сили към контранастъпателни операции в харковско и изюмско направление", се казва в съобщението.

Освен това Залужни обърна внимание на факта, че руската армия е възобновила използването на крилати ракети.

"Основната цел на тези действия е унищожаване на логистичните пътища за доставка на военно-техническа помощ на Украйна. Така на 3 май противникът използва 14 крилати ракети, изстреляни от стратегически бомбардировачи ТУ-160 от Каспийско море. "Към вчера вечерта са регистрирани 8 изстрелвания на крилати ракети на наша територия", добави той.

Украйна поиска от САЩ дронове, противокорабни ракети и ракетни установки

Украйна поиска от САЩ дронове, противокорабни ракети и ракетни установки

Зеленски е отправил молбата към американската делегация, посетила Киев в събота