Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в редиците на батальона "Азов" в Украйна воюват наемници от Израел, цитира думите й руският вестник "Московский Комсомолец" и Руската служба на Би Би Си.

"Все пак ще кажа нещо, което самите политици в Израел, които сега раздуват информационната кампания, едва ли ще искат да чуят. Може би ще се заинтересуват. В Украйна израелските наемници всъщност са рамо до рамо с бойците на "Азов"", каза говорителят на руското външно министерство. Тя заяви, че била виждала "видеа, факти и материали" по въпроса.

Захарова също така е обърнала внимание, че разговорите за антисемитизъм, които започнаха след интервюто на Сергей Лавров, не са "двойни стандарти", а "отклоняват вниманието" от реалните проблеми, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Припомняме, че досега Израел многократно изразяваше подкрепа за Украйна, но същевременно е предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Миналия месец Лапид обвини Русия в извършване на военни престъпления в Украйна, а Израел се съгласи да достави каски и жилетки на украинските спасителни служби, сигнализирайки за промяна в позицията си за предоставяне на такова оборудване.

Преди това Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да предостави отбранителна помощ срещу Русия. Премиерът Нафтали Бенет каза, че "премереният и отговорен подход" на Израел му позволява да бъде "доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо".

Израел заяви, че е готов да бъде домакин на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски. Това заяви пред ТАСС израелският посланик в Москва Александър Бен Цви.

Израел е склонен да увеличи помощта за Украйна

Израел е склонен да увеличи помощта за Украйна

Страната се опасява за репутацията на оръжеен износител