Политическите и военни служители в Израел са все по-склонни да засилят военната и цивилната помощ за Украйна, тъй като нарастващите доказателства за руски зверства срещу украински цивилни правят нестабилния неутралитет на Израел по отношение на войната по-малко устойчив, пише израелският вестник "Хаарец".

При обсъждане на въпроса повечето официални лица подкрепиха идеята Израел да увеличи количеството военни и граждански доставки, предоставени на Украйна. През следващите дни се очаква допълнителна дискусия, по време на която ще бъде прегледан списъкът с артикули, които могат да бъдат изпратени в Украйна.

Длъжностни лица, запознати с въпроса, казаха, че между каските за войници и израелската противоракетна система "Железен купол" има много предмети, които могат да бъдат изпратени. Съществува консенсус сред съответните длъжностни лица, че - поне на този етап - системите за противовъздушна отбрана, модерно въоръжение и системи за атака няма да бъдат предоставени на украинската армия. Смята се, че отбранителни системи, които защитават войските на земята, лично бойно оборудване и системи за предупреждение могат да бъдат изпратени, без да се предизвика напрежение с Русия.

Израел възнамерява да предприеме по-съществена стъпка, но подкрепата ще има по-скоро декларативен характер и няма да включва значителни количества доставки, отчасти защото Съединените щати и европейските страни вече доставят на Украйна много над възможностите на Израел.

Досега Израел е предоставил хуманитарна помощ като полевата болница, която беше изградена на украинска територия, в допълнение към около 100 тона хуманитарни доставки, които включват системи за пречистване на вода, медицинско оборудване, одеяла и палта. Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц също наскоро одобри изпращането на бронежилетки и каски за украинската армия, но Израел тогава обяви, че не възнамерява да изпраща модерно въоръжение, както украинците поискаха.

Според един източник, пожелал анонимност, причините за подкрепа на Украйна, цитирани на срещата, включват разбиране, че Съединените щати и различни европейски държави очакват Израел да заеме по-ясна позиция относно това на чия страна е във войната и да подкрепи решението си с дела, а не само с изявления на политически служители, колкото и високопоставеени да са те.

Израел ще изпрати каски и бронежилетки в Украйна

Израел ще изпрати каски и бронежилетки в Украйна

Те са предназначени само за цивилни спасители

Освен това в Израел има опасения, че неговата военна индустрия, която изнася модерни оръжейни системи за различни страни, може да пострада, ако страните, които разполагат с тези израелски системи за сигурност, започнат да се тревожат, че в криза Израел може да се въздържа от продължаване на предоставянето на системи и оръжие поради политически съображения.

В последните два дни отношенията между двете страни, които в последните години са много добри, се изостриха изненадващо, след като в неделя руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италиански телевизионен канал заяви, че "Хитлер вероятно е имал еврейски корени" и обвини властите в Тел Авив, че подкрепят "неонацистките", според него, управници в Украйна.

Това изказване срещна остра реакция от израелския външен министър Яир Лапид и политици и лидери от други страни, като днес руското външно министерство само затвърди обвиненията по адрес на Израел

Израел многократно изразяваше подкрепа за Украйна, но същевременно е предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Миналия месец Лапид обвини Русия в извършване на военни престъпления в Украйна, а Израел се съгласи да достави каски и жилетки на украинските спасителни служби, сигнализирайки за промяна в позицията си за предоставяне на такова оборудване.

Преди това Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да предостави отбранителна помощ срещу Русия. Премиерът Нафтали Бенет каза, че "премереният и отговорен подход" на Израел му позволява да бъде "доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо".

Израел заяви, че е готов да бъде домакин на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски. Това заяви пред ТАСС израелският посланик в Москва Александър Бен Цви.

И Израел иска да е домакин на среща Путин - Зеленски

И Израел иска да е домакин на среща Путин - Зеленски

Йерусалим би считал това за "голяма чест"