Президентът на Русия Владимир Путин изнася реч по време на среща с регионалните лидери, за да обсъди мерките, които трябва да бъдат предприети за борба с коронавируса, който вече е оставил над 90 000 заразени и 867 мъртви в страната. "Трябва да сте подготвени за всеки сценарий", обясни той, цитиран от РТ.

Той подчертава, че страната е успяла да мобилизира индустриалните ресурси по време на пандемията, така че ако в началото на годината са произведени между 60 и 70 вентилатора, през април са произведени повече от 800, а през май ще има повече от 2500.

Руснаците ще трябва да се самоизолират до 11 май, заяви Путин, докато страната се подготвя за пика на епидемията Ковид-19.

Ходът, който Путин обяви е след като предходният срок 30 април предстои да изтече. Датата е определена на 2 април и включва комбинация от частично блокиране и платени отпуски за всички руснаци, които работят в несъществени предприятия.

Също така по време на пандемията производството на серия лекарства е активирано от нулата.

Постепенното премахване на мерките за блокиране на коронавируса ще започне в Русия от 12 май, каза Путин, като даде на правителството седмица да излезе с препоръки, нареди на министрите да подготвят пакет от спешни мерки в подкрепа на икономиката и гражданите на фона на кризата.

Говорителят на руския президент Дмитри Песков обяви по-рано, че президентът планира "голяма реч" по време на срещата, която се провежда във видеоконферентен формат.

Песков подчерта, че това е "важна" среща, на която ще бъдат обсъдени оборудването на региони с легла, подготовката на медицинската инфраструктура като цяло, както и оценката на ситуацията и краткосрочните перспективи от covid-19.

В предишните си включвания Путин обяви режим на неработни дни без загуба на заплата с цел предотвратяване на разпространението на covid-19; поредица от мерки за облекчаване на въздействието на пандемията върху икономиката и живота на гражданите, както и отлагането на референдума за промени в руската конституция и годишния военен парад в чест на Деня на победата (9 май).

Русия задмина Иран и вече е на осмо място в света по заразени с коронавирус

Русия задмина Иран и вече е на осмо място в света по заразени с коронавирус

Рекорден брой починали за последното денонощие