Русия е готова да възобнови всеобхватен диалог с Европейския съюз. В това увери в телефонен разговор руският президент Владимир Путин френския си колега Еманюел Макрон, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Страните се споразумяха, че изграждането на конструктивни и предсказуеми отношения между Русия и Европейския съюз, връщането към нормален и основан на доверие диалог ще улесни разрешаването на такива проблеми като киберсигурността, борбата с международния тероризъм, здравеопазването, климата, уреждането на регионалните конфликти", заявиха от Кремъл заяви и добавиха, че Путин подчертава, че Русия е готова за това, ако Европейският съюз демонстрира истински реципрочен интерес.

Двамата президенти съсредоточиха специално внимание върху "проблемите на стабилността и сигурността на европейския континент", се казва още в съобщението. "Беше отбелязано, че споразуменията за установяване на съвместна работа за формиране на нова архитектура на сигурност и доверие в Европа, постигнати от двамата президенти във Форт де Брегансон през август 2019 г., все още са актуални".

Путин и Макрон обсъдиха и двустранните отношения. "Страните обсъдиха подробно широк кръг от въпроси на руско-френското сътрудничество в международните отношения, каза Кремъл. Руският и френският президенти обсъдиха и въпроси на двустранното сътрудничество, преди всичко в търговско-икономическата сфера, както и в енергийния сектор и в областта на културното и хуманитарното сътрудничество".

Припомняме, че в края на юни, Макрон обяви, че за стабилността на Европа бил необходим диалог с Русия, докато той се опита да убеди своите неохотни колеги от ЕС да обмислят преговори с Москва. 

Разговорянето с руския президент Владимир Путин "е необходимо за защита на нашите интереси и на стабилността на европейския континент, но то ще бъде изискващо, защото няма да се откажем от нито една от нашите ценности", увери той, при пристигането си на срещата на ръководителите на страните членки на ЕС в Брюксел, на която бяха обсъдени отношенията на Общността с Русия.

"Не можем да останем в чисто реактивна логика, що се отнася до Русия", настоя още френският държавен глава и допълни: "Надявам се, че можем с истинско европейско единство и координация да проведем този... диалог."

Путин и Макрон се срещнаха във Франция през август 2019 г. Тогава двамата президенти подчертаха необходимостта от стратегически диалог между Москва и Париж. Поканата на Путин за лятната резиденция на френския президент беше тълкувана тогава като интерес на Макрон да види Русия да се събере с Европа "от Лисабон до Владивосток".

Макрон ще отбележи Деня на победата

Макрон ще отбележи Деня на победата

Прояви във Франция