Руският президент Владимир Путин коментира пред австрийската държавна телевизия ORF, че не иска да разделя Европейския съюз.

Днес той е на посещение в Австрия, което ще е първото му в западноевропейска страна от около година насам.

"Ние не преследваме целта да разделяме нещо или някого в ЕС", подчерта руският държавен глава.

"Ние сме далеч по-заинтересовани от обединен и процъфтяващ ЕС, защото ЕС е нашият най-важен търговски и икономически партньор", увери той.

Путин: Не съм цар в Русия

Путин: Не съм цар в Русия

Ключова визита в Австрия

Путин, чиято последна визита в западноевропейска страна беше във Финландия през миналия юли, ще се срещне с австрийското държавно ръководство и с австрийски бизнес лидери, като посещението му бележи 50 години, откакто енергийните гиганти на Русия и Австрия, съответно "Газпром" и OMV, за първи път подписаха споразумение за доставка на газ.

Ала въпросът за санкциите на ЕС, наложени на Русия заради анексирането на Крим и нейната подкрепа за проруските сепаратисти в Източна Украйна, ще бъдат водещата тема във всички официални разговори, които той ще проведе.

Отношенията на Москва със страните от ЕС остават обтегнати след анексирането на Крим от Русия, участието ѝ в конфликтите в Сирия и Източна Украйна и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия. Лондон хвърли вината за отравянето върху Русия.

Коалиционното правителство на Австрия, съставено от консерватори и крайнодесни, настроени приятелски към Путин, беше сред малкото правителства в ЕС, които не изгониха руски дипломати по случая "Скрипал", а Австрия, въпреки членството си в ЕС, се позова на историята си на неутралност и относително топлите си отношения с Русия.

Москва иска ЕС да отмени санкциите, но Общността обвързва това с напредък по проблемните области, което не се случва.

Австрия, която поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли, заяви, че иска да действа като мост между изтока и запада.

Австрийският зам.-канцлер призова за премахване на санкциите срещу Русия

Австрийският зам.-канцлер призова за премахване на санкциите срещу Русия

Щрахе иска ЕС да нормализира политическите и икономически отношения

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата, която има споразумение за сътрудничество с партията "Единна Русия" на Путин, през уикенда призова за отмяна на санкциите срещу Москва.

Ала канцлерът Себастиан Курц и неговите консерватори, които контролират политиката на Австрия по отношение на ЕС, заяви, че страната ще се придържа към линията ЕС.

"Ние решаваме прагматично дали да си сътрудничим с някого политически", коментира Путин, отговаряйки на въпрос за отношенията на "Единна Русия" с крайнодесни партии в Европа.

"Опитваме се де работим с тези, които публично изразяват желанието сами да работят с нас", добави руският държавен глава.