Руският президент Владимир Путин възнамерява да обсъди със сръбския вицепремиер Александър Вулин договора за доставка на газ със Сърбия, който изтича през март 2025 г., предаде "Ройтерс".

Путин се срещна с Вулин на Източния икономически форум във Владивосток, който се провежда от 3 до 6 септември.

В изявление кабинета на Вулин не спомена преговорите за доставка на газ, но каза, че вицепремиерът е уверил Путин относно отношенията на Сърбия с Русия.

"Сърбия, ръководена от Александър Вучич... никога няма да стане член на НАТО, никога няма да наложи санкции на Руската федерация и никога няма да позволи да се извършват антируски действия от нейна територия", се казва в съобщението.

Вучич: Малко вероятно е Сърбия да се присъедини към ЕС преди 2030 г.

Вучич: Малко вероятно е Сърбия да се присъедини към ЕС преди 2030 г.

Сърбия продължава да търси баланс между своите стремежи към членство в ЕС и връзките си с Русия

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. президентът Александър Вучич осъди руските военни действия, но отказа да се присъедини към европейските санкции срещу Москва. Сърбия е кандидат за член на ЕС. 

Държавата до голяма степен разчита на доставките на газ от Русия, като "Газпромнефт" е мажоритарен собственик на петролната сръбска компания NIS, въпреки че страната се стреми да диверсифицира енергийните си доставки.

Вулин, бивш шеф на Агенция за сигурност и информация (БИА), е под санкции от Съединените щати за подпомагане на Москва в нейните "злонамерени" дейности и за връзки с търговец на оръжие и група за трафик на наркотици. Той подаде оставка от БИА, когато бяха наложени санкциите, и отрече да е извършил нарушение.

Посещението му в Русия идва само дни, след като френският президент Еманюел Макрон се срещна с колегата си Александър Вучич в Белград. На срещата Сърбия се споразумя с френската компания Dassault Aviation за закупуването на 12 нови изтребителя Rafale за 2,7 милиарда евро. Това се разглеждаше като стъпка, която отдалечава Сърбия от Русия, която е основният доставчик на оръжия за Белград.

Сърбия купува 12 изтребители "Рафал" за 2,7 милиарда евро

Сърбия купува 12 изтребители "Рафал" за 2,7 милиарда евро

Щастливи сме да станем част от клуб "Рафал", каза сръбският президент