Президентът на Сърбия Александър Вучич каза в събота, че страната му е малко вероятно да влезе в Европейския съюз през 2028 г., предава "Ройтерс".

"Не вярвам, че ще бъдем част от Европейския съюз през 2028 г.", каза Вучич на панел на конференцията за сигурност Globsec в Прага.

"Това няма да се случи, аз не лъжа народа си", подчерта Вучич.

"И аз вярвам, че ако някои от нас могат да станат членове на ЕС, това не може да се случи преди 2030 г., но това е само моя оценка", добави той. "Какво може да се случи междувременно, никой не знае."

Забележките на Вучич дойдоха два дни след като Сърбия сключи оръжейна сделка с френската Dasault Aviation чрез закупуване на 12 нови бойни самолета Rafale, в голямо отклонение от сътрудничеството си с Москва в областта на отбраната.

За да се присъедини към ЕС, Сърбия трябва да подобри своята демокрация, върховенство на закона, своята съдебна система, икономика и да изкорени корупцията и организираната престъпност.

Сърбия търси баланс между своите стремежи към членство в ЕС и връзките си с Русия, от която е зависима за газ и която подкрепи Белград в противопоставянето му на независимостта на Косово през 2008 г.

Сърбия многократно е осъждала инвазията на Русия в Украйна и доставя на Киев артилерийски боеприпаси, но Белград все пак трябва да приведе външната си политика в съответствие с тази на ЕС, включително въвеждането на санкции срещу Москва, ако иска да се присъедини към блока.

Говорейки на същия панел на Globsec в събота, президентът на Черна гора Яков Милатович каза, че страната му, която вече е член на НАТО, се надява да се присъедини към ЕС до 2028 г.

"Бихме искали да стигнем до финалния етап и сега целта е да станем 28-ата държава-членка на ЕС от 2028 г. Това е амбициозна цел, но много се надявам това да бъде реалистична цел", той каза.

Фон дер Лайен недоволна от капацитета на ЕС за производство на оръжия

Фон дер Лайен недоволна от капацитета на ЕС за производство на оръжия

"Защитата на Европа е преди всичко задължение на Европа."