Сръбският президент Александър Вучич заяви в понеделник, че както той, така и напускащият поста си президент на Чехия Милош Земан осъждат руската инвазия в Украйна, съобщава N1.

"И двамата осъждаме руското нахлуване в Украйна и уважаваме териториалната цялост на Украйна", каза Вучич на съвместна пресконференция със Земан. Той добави, че Сърбия е уникална в Европа с това, че не е наложила санкции на Русия, което, каза той, е лесно обяснимо, като се имат предвид проблемите на Сърбия със собствената й териториална цялост и нейния опит със санкции.

Вучич изрази задоволство от срещата си лице в лице със Земан. "Щастлив съм, че мога да поздравя Земан. Това, което той каза преди две години, е в сърцата на нашите граждани и едва ли познавам президент в Европа, който да е толкова популярен, колкото Земан в Сърбия", каза той. Земан е единственият държавен или правителствен ръководител на членка на НАТО, който се извини на Сърбия за въздушната кампания от 1999 г., която той одобри като чешки министър-председател по това време.

"Виждам, че думата мир е забранена в света... заменена с победа на един над друг... Мирът не може да се споменава никъде", каза Вучич. Сръбският президент каза, че сътрудничеството между отбранителните индустрии на двете страни е добро и добави, че Сърбия няма да продава оръжия на Украйна или Русия.

Земан изрази благодарност към Вучич, който каза, че улица в Белград ще носи името на чешкия президент. "Преди две години, по време на посещението на Вучич, казах, че се извинявам за факта, че Чехия даде одобрение самолети на НАТО да преминат през територията й, за да бомбардират СР Югославия. Единственият път в живота си поисках прошка", каза той.

"Оценявам факта, че Сърбия осъди руската агресия срещу Украйна. Не можем да позволим на страната да атакува своя съсед без причина", каза Земан. Той добави, че е казал на Вуич, че Китай може да играе роля в установяването на мир в Украйна, както и Турция.

Вучич: Сърбия не е член на НАТО по очевидни причини

Вучич: Сърбия не е член на НАТО по очевидни причини

Сръбският президент припомни бомбардировките от 1999 г.