Западните страни са превърнали Украйна "в колония" и сега използват народа на страната "като пушечно месо" в конфликта срещу Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение по време на среща на върха на министрите на отбраната от Шанхайската организация за сътрудничество и Общността на независимите държави, съобщава "Ройтерс".

По негови думи Западът "безсрамно е експлоатирал и изчерпвал" украинските ресурси в продължение на години.

Руският лидер предупреди, че западните съюзници на Киев "тласкат страната по самоубийствен път".

Путин продължи с обвиненията, заявявайки, че желанието на Запада да запази господството си на световната сцена, увеличава рисковете от конфликт.

Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война със сравнение с Петър Велики

Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война със сравнение с Петър Велики

ISW: Придобиването на нова територия е важен резултат за Русия

"Потенциалът за конфликт в света нараства и това е пряка последица от опитите на западните елити да запазят своето политическо, финансово, военно и идеологическо господство по всякакъв начин", изтъкна той и допълни, че те умишлено умножават хаоса и изострят международната обстановка.

Путин многократно е представял войната в Украйна - която Москва нарича "специална военна операция" - като конфликт между Русия и Запада, и е отправял критики към предоставящите военна и финансова помощ на Украйна.

От своя страна Киев, европейските страни и Вашингтон твърдят, че Москва - под претекс, че се опасява за националната си сигурност, е започнала цинична война на агресия срещу своя проевропейски съсед в опит да завземе нейна територия и да свали президента Володимир Зеленски.

Путин решен да воюва дълго в Украйна с "всички налични средства"

Путин решен да воюва дълго в Украйна с "всички налични средства"

Руският лидер не вижда нужда от втора вълна на мобилизация