Руският президент Владимир Путин заяви, че неговата армия може да се бие в Украйна дълго време, но не вижда на този етап необходимост от мобилизиране на допълнителни войници, съобщава "Ройтерс".

"Що се отнася до продължителността на специалната военна операция, разбира се, това може да бъде дълъг процес", отбеляза той, използвайки предпочитания от него термин, за да коментира нахлуването на руските сили преди десет месеца.

По негови думи обаче "няма смисъл" от втори кръг на мобилизационната кампания в този момент, след като през септември и октомври бяха призовани 300 000 резервисти.

Путин посочи, че от този брой понастоящем 150 000 са разположени в Украйна. От тях 77 000 са били в бойни части, а останалите са изпълнявали отбранителни функции.

"Гардиън": Русия вече воюва само за да защити Путин от унижение

"Гардиън": Русия вече воюва само за да защити Путин от унижение

Митът за силата и отличната преценка на руския лидер е разклатен

Изявлението си руският лидер направи по време на предавана по телевизията годишна сесия на своя Съвет по правата на човека. Той се оплака, че западните правозащитни организации гледат на Русия като на "страна от втора категория, която изобщо няма право на съществуване".

Ето с какво си имаме работа, отбеляза Путин.

"От наша страна може да има само един отговор - последователна борба за нашите национални интереси. Ние ще го направим. И никой не бива да разчита на друго", отсече той и допълни: "Ще направим това по различни начини и чрез различни средства. Първо, разбира се, ще се съсредоточим върху мирните средства, но ако не ни остане нищо друго, ще се защитаваме с всички налични средства, с които разполагаме".

Думите му бяха по повод коментари на член на Съвета по правата, че украинските сили обстрелват жилищни райони в контролираната от Русия Донецка област.

Столтенберг: Русия се опитва да "замрази" военните действия, за да натрупа сила

Столтенберг: Русия се опитва да "замрази" военните действия, за да натрупа сила

Той обеща продължаване на подкрепата за Украйна