Защитата на хората и самата Русия от заплахите, които се опитват да създадат върху собствените й исторически територии, е целта на "специалната военна операция". Това заяви руският президент Владимир Путин в сряда на среща със студенти, цитиран от ТАСС.

"Целта (на специалната военна операция), както казах много пъти, е преди всичко да защити хората и самата Русия от заплахите, които се опитват да създадат в нашите собствени исторически територии, съседни на нас. Не можем да позволим това, " каза Путин..

Руският държавен глава разговаря със студент от Луганск, участвал в бойните действия в Украйна и благодари на него и бойните му другари за участието в боевете "за защита на хората, нашите сънародници". "Мисля, че хора като Вас най-ясно и най-точно разбират необходимостта от това, което Русия прави сега, за да подкрепи нашите граждани, живеещи на тези територии - и в Луганск, и в Донецк, и в Донбас като цяло, и в Херсон, и в Запорожие", добави президентът.

Путин, обръщайки се към Олейник, също отбеляза, че младите хора "много се променят вътрешно" след участие във военни действия. "Това може да разбере само човек, който рискува живота си. Стоманата не се калява по друг начин. Това е напълно очевидно нещо. Слава Богу, че сте живи, здрави и имате добри перспективи за живот", каза Путин, коментирайки желанието на младия мъж да продължи кариерата си във Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Президентът подчерта, че "такива хора ще са необходими както в специалните служби, така и във Федералната служба за сигурност". В същото време той изрази съжаление, че студентът от Луганския държавен педагогически университет не планира да продължи кариерата си в педагогическата професия, "защото такива момчета са необходими в педагогиката, те са необходими в училищата, във висшите учебни заведения". "Въпреки това изборът трябва да бъде направен по зова на сърцето. Само тогава можете да разчитате на успех - и на личния си успех, и на успеха на каузата, на която сте решили да посветите живота си. Желая Ви успех и обезателно ще отчета, че искате да работите във Федералната служба за сигурност. Ние ще направим точно това", увери го Путин.

Русия - малкият СССР на Путин, но всемогъществото на Кремъл над руските региони избледнява

Русия - малкият СССР на Путин, но всемогъществото на Кремъл над руските региони избледнява

Фондация Карнеги: Как 2022 г. промени регионалната политика в Русия