Руските агенти са обвинени в хакерски операции по целия свят, но някой в ​​Кремъл явно е забравил да информира Владимир Путин за важността на киберсигурността, пише "Гардиън".

67-годишният Путин има остаряла операционна система Microsoft Windows XP, инсталирана на компютри в офиса му в Кремъл и в официалната му резиденция Ново-Огарьово в близост до Москва, според изображения, публикувани от пресслужбата му.

И на двата компютъра има кулите на Кремъл като фонове на работния плот.

Le Monde: Зад изтичането на кореспонденцията на Макрон през 2017 стоят руски хакери

Le Monde: Зад изтичането на кореспонденцията на Макрон през 2017 стоят руски хакери

Хакерската група Pawn Storm...

Microsoft спря да пуска редовни актуализации за сигурност за Windows XP и Office 2003 през април 2014 г. Изглежда обаче, че правилата на руското правителство са попречили на Путин да се актуализира до по-новите Microsoft 10.

Американската технологична фирма предупреждава на своя уебсайт, че компютрите, работещи под Windows XP, са "уязвими за рискове за сигурността и вируси".

Windows XP, пуснат през 2001 г., беше последната операционна система на Microsoft, предоставена за използване на официални руски правителствени компютри, съобщава уебсайтът Open Media, позовавайки се на документи на министерството на отбраната.

По-новият Windows 10 е одобрен само за устройства, които не съдържат държавни тайни - нещо, което изглежда не се отнася за компютрите на Путин.

САЩ дава $5 милиона за задържането на руснак за кибер измами

САЩ дава $5 милиона за задържането на руснак за кибер измами

САЩ наложиха санкции на руски граждани и компании свързани с Evil Corp

Москва постепенно прекратява работата на Microsoft и Google на правителствени компютри в полза на руски софтуер за операционна система Astra Linux и домашни браузъри, като Yandex.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, не коментира защо Путин продължава да използва "антична операционна" система.

Не е ясно каква заплаха представлява използването от Путин на Windows XP за киберсигурността на Кремъл: за бившия служител на КГБ се твърди, че е нередовен потребител на интернет, който по-рано определи като "проект на ЦРУ".

Предшественик на интернет, Arpanet, бе финансиран от Министерството на отбраната на САЩ.

Русия все повече се стреми да установи контрол върху интернет технологиите.

Наскоро Кремъл забрани продажбата на смартфони, които са без приложения, произведени от Русия, докато Путин през февруари одобри закон, който дава на Москва правомощието да "изключи" страната от глобалния интернет.

Правителството на Русия пое контрол над интернета

Правителството на Русия пое контрол над интернета

Руската държава пое контрол над интернета, след като днес влезе в сила нов закон, който позволява на Москва да изключи страната