Руският президент Владимир Путин е написал съболезнователна телеграма във връзка със смъртта на Фидел Кастро, в която е подчертал, че името му било символ на цяла епоха в най-новата световна история, съобщават руски медии.

"Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член в международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел на Русия. Той даде голям принос за формирането и развиването на руско-кубинските отношения, на тясното стратегическо сътрудничество във всички области", изтъква Путин в съболезнователната телеграма.

Почина Фидел Кастро
Обновена

Почина Фидел Кастро

Бившият кубински лидер си отиде на 90 години

Френският президент Франсоа Оланд също взе отношение във връзка с кончината на Кастро, като по думите му той олицетворявал както надеждите, така и по-късно разочарованията от Кубинската революция.

"За кубинците той символизираше гордостта от отхвърлянето на външното господство", подчерта Оланд, имайки предвид опълчването на Кастро срещу САЩ.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро също се изказа по повода, като отбеляза в "Туитър", че "60 години след като яхтата "Гранма" отпътува от Мексико, Фидел отива в безсмъртието на хората, които се сражават цял живот".

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието нарече починалия Кастро приятел на Мексико и един от символите на 20-и век. В "Туитър" Пеня Нието написа: "Фидел Кастро беше приятел на Мексико, вдъхновител на двустранните отношения, основаващи се на уважение, диалог и солидарност."