Владимир Путин ще посети две малки бивши съветски държави в Централна Азия тази седмица, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на руската държавна телевизия.

Това ще бъде първата визита на руския лидер в чужбина от началото на руската инвазия в Украйна.

Войната, започнала на 24 февруари, уби хиляди хора, разсели още милиони и доведе до сериозни финансови санкции от страна на Запада, които според Путин са причина за изграждане на по-тесни търговски връзки с други сили като Китай, Индия и Иран.

По информация на "Россия 1" руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан, след което ще се срещне с колегата си от Индонезия Джоко Видодо за разговори в Москва.

Путин не е готов за край на войната, но когато е готов и ние трябва да сме готови

Путин не е готов за край на войната, но когато е готов и ние трябва да сме готови

The Guardian: Нужни са по-широки преговори за бъдещето на европейската сигурност, ново споразумение за конвенционални сили и нови отношения между НАТО и Русия

В Душанбе Путин ще се срещне с президента на Таджикистан Имали Рахмон, близък съюзник на Русия и най-дългогодишният владетел на бивша съветска република. В Ашхабад пък руският държавен глава ще присъства на среща на върха на каспийските държави, на която ще бъдат също лидерите на Азербайджан, Казахстан, Иран и Туркменистан.

Последното известно пътуване на Путин извън Русия беше посещението му в Пекин в началото на февруари, където той и китайският президент Си Дзинпин разкриха договора за приятелство без ограничения, часове преди двамата да присъстват на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри.