Появиха се редки кадри на руския президент Владимир Путин в Пекин, придружен от служители, носещи т.нар. ядрено куфарче, което може да се използва за разпореждане на ядрен удар, съобщава "Ройтерс".

След среща с китайския президент Си Дзинпин в Пекин, руският лидер беше заснет да върви към друга среща, заобиколен от охрана и следван от двама руски военноморски офицери в униформи, всеки от тях носещ по едно куфарче.

Ядреното куфарче на Русия традиционно се носи от военноморски офицер. Известно като "Чегет" (наречено като връх Чегет в Кавказките планини), куфарчето е с президента през цялото време, но рядко бива снимано.

"Има определени куфари, без които не е пълно пътуването на Путин", отбелязаха кореспондентите на държавната информационна агенция РИА в Кремъл в публикация в "Телеграм" под кадрите.

В друг клип Путин излиза от среща в Пекин, придружен от военноморските офицери, отново заснети само на няколко крачки от президента, който се усмихва, докато слиза по стълбите.

Президентът на САЩ също има такова устройство - наречено "ядрен футбол". Чантата съдържа кодовете, които държавният глава би използвал, за да удостовери заповед за изстрелване на ядрени ракети, ако отсъства от Белия дом.

Войната в Украйна повиши напрежението между Москва и Вашингтон до най-високото ниво след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Това се случва точно когато Китай се стреми да подсили ядрения си арсенал в съответствие на статута си на нововъзникваща суперсила.

Вчера руският парламент направи първата стъпка за отмяна на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и неговият председател предупреди Съединените щати, че Москва може дори да се откаже изцяло от споразумението.

По същество куфарчето е сигурен комуникационен инструмент, който свързва президента с висшето военно ръководство и оттам с ракетните сили чрез изключително секретната електронна мрежа за командване и контрол "Казбек". "Казбек" поддържа друга система, известна като "Кавказ".

Путин обяви Байдън за един от най-опитните политици в света

Путин обяви Байдън за един от най-опитните политици в света

Иска и Байдън, и елитът на САЩ да се научат на уважение

Руският министър на отбраната - понастоящем Сергей Шойгу, също разполага с ядрено куфарче. Такъв може да има и началникът на Генщаба - в момента Валерий Герасимов.

Кадри, излъчени от руския телевизионен канал "Звезда" през 2019 г., показват едно от въпросните куфарчета с набор от бутони.

В раздел, наречен "команда", има два бутона: бял бутон "стартиране" и червен бутон "отказ". Куфарчето се активира със специална флашкарта.

Едно от ядрените куфарчета, използвани от бившия руски президент Борис Елцин, е изложено в Музея на Елцин в Екатеринбург.

Визитата на Путин в Пекин е второто известно пътуване на руския лидер извън бившия Съветски съюз от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Напускането на договора не означава, че Русия планира ядрен опит

Напускането на договора не означава, че Русия планира ядрен опит

Русия ще се придържа към мораториума за тестване, обявен през 1992 г