Руският президент Владимир Путин заплаши Латвия с "адекватна реакция" заради "натиска върху рускоезичното население" в страната, съобщава РБК-Украйна.

По-рано балтийската медия BNN-news съобщи, че гражданите на Руската федерация трябва да подадат документи, за да поискат статут на постоянно пребиваващ в ЕС, а през април тази година съобщи, че уведомителните писма за поправките в закона са изпратени до повече от 20 000 руски граждани в Латвия, а по-късно през октомври латвийските власти предупредиха 3 255 руски граждани, че ще трябва да напуснат страната .

"Не мисля, че щастието ще дойде при тези, които правят такива политики. Не знам колко са сега, но в Латвия мисля, че имаше 40% рускоезични, може би, а сега не са толкова много", каза Путин.

Поради промените в Закона за имиграцията, за хора, които преди това са били латвийски граждани или неграждани, но са приели руско гражданство, изискването за владеене на официалния език на разговорно ниво (A2) е задължително.

Законът постановява, че разрешенията за постоянно пребиваване, издадени на руски граждани, изтичат на 1 септември тази година. Ако не е получено заявление за получаване на разрешение за постоянно пребиваване заедно с положен изпит по латвийски език или заявление за разрешение за временно пребиваване, руските граждани трябва да напуснат територията на Република Латвия до 2 декември 2023 г.

"Ако те водят такава политика срещу хора, които искат да живеят в тази страна, да работят там, да правят добро за тази страна и се отнасят с тях толкова свински, тогава в крайна сметка те ще се сблъскат с такова свинско отношение в собствената си страна ", каза Путин.

Преди Москва да нахлуе в Украйна миналия февруари, десетки хиляди рускоговорящи в Латвия се събираха на всеки 9 май около паметник в Рига, за да отбележат съветската победа във Втората световна война.

Техните събирания бяха забранени след инвазията и 84-метровата структура беше срината по заповед на правителството - което е доминирано от етнически латвийци и което сега би предпочело да погребе спомените за това, че е част от бившия Съветски съюз.

Руски граждани под 75 години, които не преминат теста до края на годината, ще получат разумен срок за напускане, каза Трофимов. Ако не напуснат, те могат да бъдат изправени пред "принудително експулсиране". Мярката не важи за всички етнически руснаци, а само за притежателите на руски паспорти.

Латвия бута всички паметници, прославящи тоталитарни режими

Латвия бута всички паметници, прославящи тоталитарни режими

До 15 ноември