В Рига беше демонтирана основната част от Паметника на освободителите - 79-метров обелиск, с което паметникът вече спря да съществува като такъв, предава латвийската агенция LETA, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Както бе съобщено по-рано, паметникът не е бил взривяван. Вместо това в основата на стелата се извършваха демонтажни работи в продължение на 10 часа подред, след което тя беше наклонена и свалена дълбоко в парка, където се намираше целият монументален ансамбъл.

Градският съвет на Рига насрочи премахването на обелиска за сутринта на 25 август. Районът около паметника веднага беше ограден, движението беше спряно.

По-рано се предполагаше, че демонтажът може да отнеме повече от седмица. Сутринта, когато работата току-що беше започнала, няколкостотин жители на Рига се събраха край полицейския кордон около паметника. Към пет вечерта обаче, когато паметникът бе свален, в парка почти не останаха хора.

Безредици в района на паметника също не се наблюдават. Със свалянето на обелиска може да се говори и за пълно демонтиране на целия паметник, който включваше и фигурите на няколко съветски войници и Майката Родина. Те бяха демонтирани два дни по-рано.

Юридически събарянето на паметника стана възможно, след като парламентът на Латвия едностранно се оттегли от споразумението с Русия, по силата на което се задължаваше да запази паметника.

След това законът за разрушаването на паметника беше одобрен от Сейма, а Общинският съвет на Рига отпусна средства за демонтирането му.

Два дни по-рано в околностите на парка се проведоха няколко протеста. Според проучвания на общественото мнение стана ясно, че около три четвърти от рускоезичните латвийци са се противопоставили на разрушаването. В Рига рускоезичните са около половината от населението. Десетки хора бяха задържани, тъй като всякакви събирания около паметника в дните на демонтажа бяха забранени. Срещу разрушаването се противопоставя партията "Руски съюз на Латвия", която не е представена в латвийския парламент.

В сряда руското посолство в Латвия осъди събарянето на паметника и изпрати протестна нота до външното министерство на републиката. Руската дипломатическа мисия изтъкна, че решението на латвийските власти да демонтират мемориала е "явен произвол и оскверняване" на паметта на съветските войници, които са спечелили битката срещу фашизма, защитавайки правото на съществуване на Латвия и на целия европейски континент. Дипломатите на Руската федерация също призоваха ръководството на републиката да спре преследването по политически и идеологически причини на обикновените жители на Латвия, които открито изразяват мнението си, предаде ТАСС.

На 12 август официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че на държавно ниво в Латвия, Литва и Естония са взети редица решения за унищожаване на съветското военно мемориално наследство. Според нея подобни антируски действия са проява на неонацизъм в тези държави.

Латвия затяга правилата за издаване на разрешителни за пребиваване на руснаци

Латвия затяга правилата за издаване на разрешителни за пребиваване на руснаци

Според миграционните власти повече от 9000 руски граждани имат разрешения за временно пребиваване