Градският съвет на Рига гласува Паметникът на освободителите на Рига от нацистките нашественици на бъде разрушен.

Още преди това руски представители осъдиха намерението и изразиха готовност да вземат паметника от Латвия.

В петък градският съвет на Рига реши да започне всички подготвителни работи, необходими за бъдещото демонтиране на паметника на съветските войници в Задвиние. "За" гласуваха 38 депутати, седем бяха против, а в съвета нямаше въздържали се.

След гласуването в Общинския съвет на Рига в центъра на града започна протестна акция, в която се включиха около 200 души. Според вестник Delfi на площада пред кметството полицаите са задържали седем души, сред които е била и лидерката на Руския съюз на Латвия и член на Европейския парламент Татяна Жданок.

Мемориалният комплекс, наречен Паметник на войниците от Съветската армия, освободили Съветска Латвия и Рига от нацистките нашественици, е открит през 1985 г. Представлява почти 80-метрова колона със златни звезди, до която са поставени скулптури на съветски войници.

До руското посолство в Рига вече ще се стига по ул. "Независимост на Украйна"

До руското посолство в Рига вече ще се стига по ул. "Независимост на Украйна"

Във Вилнюс пък улицата се казва "Герои на Украйна"

Преди гласуваното парламентът одобри законопроект, с който се преустановява действието на член 13 от латвийско-руския договор от 1994 г., който гарантира опазването на мемориалните структури. Този закон премахва основната правна пречка пред разрушаването на паметника.

Решението на парламента е пряко свързано с руската инвазия в Украйна - действието на член 13 ще бъде спряно, докато "не бъде прекратено нарушаването на международното право от страна на Русия по отношение на Украйна, включително изтеглянето на войските ѝ от украинска територия, пълното възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в съответствие с международното право и изплащането на компенсации на Украйна за извършените нарушения на международното право".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова реагира на решението на Сейма, като нарече депутатите "гуляйджии". Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко изпрати официално писмо до кмета на Рига, че е готов да прибере паметника.

Още в навечерието на Деня на победата споровете около съветския паметник се изострят. Тази година латвийските власти разрешават само полагането на цветя пред паметника вместо традиционните концерти и шествия на 9 май, което предизвиква недоволство сред рускоезичното население. В същото време около паметника беше организирана фотоизложба с кадри от войната в Украйна.

В парка около него започнаха да се събират протестиращи както за, така и против Русия. Полицията започва и да огранява мястото.

Латвия забрани символите Z и V заради войната в Украйна

Латвия забрани символите Z и V заради войната в Украйна

Двата знака се използват от руската армия

В резултат на това полицията образува около 20 административни дела (главно за участие в неразрешени митинги, както и за излагане на забранени символи) и три наказателни дела (по членове за съпротива срещу полицията и оправдаване на геноцид), съобщават местните медии.

На 11 май началникът на полицията заяви, че паметникът ще бъде ограден до 31 август. "Дори и да не бъде разрушен, нека бъде забравен, догодина няма да има полагане на цветя. Той представлява опасност за обществената сигурност, никой вече няма да се приближи до него. Дори и да не бъде съборен, наоколо ще има полиция. Няма да има поднасяне на цветя на мястото, близо до паметника, нито в подножието на площада", цитира вестник Delfi думите на Рукс.

В същия ден започва набирането на средства за демонтирането на паметника - порталът Ziedot.lv вече е събрал над 200 хил. евро за разрушаването на "паметника на окупацията".

Руският вестник в изгнание вече е по будките

Руският вестник в изгнание вече е по будките

Новото издание се нарича "Новая газета. Европа" и се продава в Латвия