Парламентът на Латвия забрани използването на символите Z и V заради употребата им от руската армия по време на войната в Украйна, съобщава Euronews.

Депутатите гласуваха да забранят на хората да показват символи на военна агресия и военни престъпления на публични събития.

Глоба до 350 евро грози всеки, който бъде признат за виновен по новия закон. Компаниите пък могат да бъдат санкционирани с до 2900 евро.

Парламентът обяви, че промяната на закона за обществените събития е "спешна".

Германия забранява знака Z като подкрепа за руската агресия срещу Украйна

Германия забранява знака Z като подкрепа за руската агресия срещу Украйна

За използването му ще се търси съдебна отговорност

Наред с това, че осъждаме руските военни действия в Украйна, ние трябва да заемем твърда позиция срещу символите във възхвала на руската военна агресия, заяви председателят на латвийската комисия по човешките права и обществените въпроси Артус Кайминш.

Буквите Z, V или други символи, използвани за такива цели, нямат място на публични събития, категоричен бе той.

Балтийската страна вече забрани символи, които насърчават или прославят нацистки или комунистически режими, освен когато се използват за "образователни, научни или художествени цели".

На гражданите не се разрешава да провеждат каквито и да било събития в рамките на 200 метра от паметник на съветската армия или свързани с нейната окупация на Латвия по време на Втората световна война.

През изминалия месец символът Z често беше забелязван изписан върху руските военни превозни средства, както и в акаунтите в прокремълските социални медии.

Защо Русия обстрелва на изгрев слънце?

Защо Русия обстрелва на изгрев слънце?

Текстът на една съветска песен от 1941 г. е повторен изцяло от Владимир Путин

Руското министерство на отбраната използва и буквата V във връзка с войната в Украйна. Нито една от тези букви не съществува в руската азбука.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова за универсална забрана на политическото използване на буквата Z след инвазията.

И депутатите в Литва обсъждат забрана на черно-оранжевата "георгиевска лента" и символа Z.

Германия също подкрепи решенията на някои държави да разследват дали отделните случаи на употреба на Z представляват престъпни деяния.

Scorpions махнаха от Wind of Change текста за Москва, сега пеят за Украйна

Scorpions махнаха от Wind of Change текста за Москва, сега пеят за Украйна

Сега песента започва с "Чуй сега сърцето ми, то казва Украйна"