Пилотното издание на новия руски независим вестник, иницииран от живеещи в изгнание журналисти от опозиционния вестник "Новая газета", вече се продава в Латвия, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

Новото издание се нарича "Новая газета. Европа" и е създавано от свободни руски журналисти, които се озоваха в принудителна емиграция. Това е тяхната независима гледна точка за събитията от войната в Украйна и за развитието на ситуацията в Русия, казва издателската къща "Ригас Вилни" - втората най-голяма пресгрупа в Латвия. Тя е ръководена от Кирил Мартинов, бивш заместник на нобеловия лауреат за мир Дмитрий Муратов, който беше и главен редактор на "Новая газета". През март Муратов обяви, че преустановява онлайн публикациите и хартиения формат на изданието в Русия до края на интервенцията в Украйна.

"Когато руската пропаганда ще бъде разпространена на 9 май, "Новая газета" ще бъде също в будките като символ, че те (руските власти - бел.ред.) не успяха да ни накарат да спрем работа", заяви Мартинов. Той изрази надежда, че екземплярите от изданието ще мога да стигнат и до Русия, дори и нелегално.

Новият вестник ще излиза в две версии - на руски и латвийски, като всяка една ще има по 28 страници. Той ще се продава за 1,29 евро.

Припомняме, че през март месец Дмитрий Муратов обяви, че продава Нобеловата си наградата на търг, а получените от продажбата средства ще преведе за каузите на бежанци от Украйна, за ранени и болни деца, които се нуждаят от спешно лечение. Муратов предупреди света, че войната в Украйна е напълно възможна и се разглежда като такава в Русия, още преди западните разузнавания да започнат да предупреждават. 

Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е реална възможност

Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е реална възможност

Активно се лансира тази идея...