Водещият израелски радио водещ Коби Мейдан е бил отстранен от радиото на армията на Израел, след като публикувал в профила си във "Фейсбук", че се "срамува да бъде израелец", след като 18 палестинци бяха застреляни по време на масовите протести в Ивицата Газа край границата с Израел през миналата седмица, съобщават израелски медии.

Израел отстрелва бягащи палестинци в гръб

Израел отстрелва бягащи палестинци в гръб

Вчера в Газа бяха убити най-малко 16 палестинци

След като разговарял с радио водещия, командирът на армейското радио Шимон Елкабец наредил на станцията повече да не излъчва Мейдан в ефир, като засега все още не е ясно дали мярката е временна или постоянна.

Мейдан казал на Елкабец, че е публикувал изявлението си преди да е знаел всички факти за инцидента в Газа. Уточнява се, че Елкабец е склонен Мейдан да не бъде уволняван, при условие, че обясни действията си на обществеността.

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заяви пред радиото, че се "срамува да има подобен водещ в армейското радио".

Израел отхвърли призивите за независимо разследване на насилието в Газа

Израел отхвърли призивите за независимо разследване на насилието в Газа

Най-моралната армия в света няма да слуша лекции за морал от някой, който от години бомбардира цивилни безразборно, отговаря Нетаняху на Ердоган

"Ако Мейдан чувства такъв срам, ако има някаква почтеност, трябва да напусне радиото", настоя израелският военен министър.

Около 30 хил. палестинци протестираха в Ивицата Газа през миналата седмица по време на серията от масови демонстрации под наслов "Велик марш на завръщането", които е предвидено да продължат до средата на май.

Най-малко 18 палестинци загинаха, застреляни от израелски войници, а хиляди бяха ранени, след като влязоха в сблъсъци с тях, хвърляйки камъни и запалителни бомби към войниците, разположени по оградата.