Европейската Комисията и държавите членки трябва да засилят своите усилия в борбата срещу рака.

Това се казва в резолюция на ЕП, в която се припомня, че около една трета от раковите заболявания се разглеждат като предотвратими.

В документа се призовава също така за по-нататъшни действия за насърчаване на здравословен начин на живот, намаляване на рисковите фактори в околната среда и на работното място, както и за повече средства за информационни кампании и скрининг.

Резолюцията е в отговор на предложението на Комисията за създаване на "Европейско партньорство за действия за борба с рака", което цели намаляване на раковите заболявания с 15% към 2020 г.

В момента ракът е втората най-разпространена причина за смърт в Европа, като годишно на близо 3,2 милиона граждани на ЕС се поставя диагноза рак, а болестта причинява над 1,7 смъртни случая.

Депутатите призовават страните от ЕС да изготвят "възможно най-скоро" цялостни планове за борба с рака, тъй като те са от ключово значение за постигане на дългосрочната цел на партньорството за намаляване на раковите заболявания с 15% до 2020 г.

Членовете на ЕП смятат, че Комисията и Съвета трябва да предприемат "допълнителни действия за осигуряване на условия за по-добро здраве, включително по отношение на тютюнопушенето, храненето и алкохола, и разпоредби за подобряване на възможностите за физическа активност".

Депутатите настояват и за повече подкрепата за научните изследвания в областта на профилактиката на рака.

В заключение ЕП иска Комисията и държавите членки да гарантират равен достъп до лекарства за лечение на рак, включително за лечение на редки и по-слабо разпространени видове на болестта.