На разсъмване руската армия е нанесла повече от 10 ракетни удара по украинския град Николаев. Поразена е гражданска инфраструктура. Това съобщи ръководителят на съвместния координационен пресцентър на отбранителните сили в южната част на Украйна Наталия Хуменюк, цитирана от УНИАН.

Атаките са били извършени с модифицирани снаряди на зенитно-ракетната система С-300. Тези снаряди имат по-голям взривен ефект. Отново е ударен хотел "Николаев" в центъра на града, ударени са и две учебни заведения, както и тролейбусно депо. Кметът на Николаев Александър Сенкевич заявява, че спасители и хуманитарни работници са на мястото на инцидентите. Николаев е град в Южна Украйна и от няколко дни се намира под ежедневен обстрел.

Ракетен удар е нанесен и в индустриалната зона на Краматорск, Донбас. Информацията е от пост в социалните мрежи на кмета Александър Гончаренко. В някои части на града е прекъснато електричеството. И вчера руската армия атакува с ракети града.

Краматорск се намира в Донецка област, която заедно с Луганска област образува индустриализирания Донбас и както анализатори изтъкват този регион е основна цел на Кремъл. Краматорск стана печално известен с удара от 8 април по жп гарата, която се използва като един от основните разпределителни центрова за евакуация на цивилни.

След обявеното превземане на Луганска област Русия сега съсредоточава настъплението си върху Донецкия регион.

ISW: Руските региони набират доброволци за войната

ISW: Руските региони набират доброволци за войната

Русия наистина възнамерява да контролира Донбас и ако успее, ще се опита да постигне още по-големи успехи