В резултат на руска ракетна атака в Днепър е била поразена жилищна сграда в центъра на града, където е избухнал и пожар. Това съобщи ръководителят на областната администрация на Днепропетровск Сергей Лисак.

Украинският външен министър Игор Клименко потвърди, че най-малко 8 души са загинали, двама в Днепър и шест в Синелниковски район на региона, където са били повредени повече от дузина домове. Броят на ранените се е увеличил до 25, по данни на Reuters.

Нападението е повредило и жп гара в регионалната столица. Според държавната украинска железопътна компания Ukrzaliznytsia руската атака умишлено е насочена към нейната инфраструктура в региона, като в резултат са били ранени нейните работници. Компанията затвори гарата си в Днепър и пренасочи влаковете, определени да минават през града.

ISW: Киев очаква руско настъпление през лятото

ISW: Киев очаква руско настъпление през лятото

Има данни, че Москва иска да събере 300 000 военни до 1 юни, както прогнозира Зеленски

В сутрешната си сводка за състоянието на фронта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна признават за тежки атаки на няколко места при общо 86 бойни сблъсъка за изминалото денонощие. 25 атаки е осъществила руската армия в Бахмутското направление - Белогоровка, Луганска област, Вернокаменско, Виемка, Калиновка, Часов яр, Ивановско и Клещеевка в Донецка област.

Четири пъти руската армия е атакувала в района на Торск и Ямполовка, Донецка област.

По-късно военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 15 от 16 ракети, включително две крилати ракети Х-22, и 14 дрона.

Русия отрича да е атакувала цивилни, като заявява, че нейните въздушни удари са насочени към "демилитаризацията" на Украйна.