В статия от 17 април във Washington Post, ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов уточнява, че руското настъпление, което отдавна в Киев прогнозират, вероятно ще започне през юни 2024 г. Целта ще е завземане на целите Луганска и Донецка области.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили ще се опитат да постигнат успехи на бойното поле през 2024 г. като част от усилията за влияние върху вземането на решения на Запада. Преди това Буданов прогнозира, че бъдеща голяма руска офанзива ще започне в края на май или началото на юни 2024 г.

Украински официални лица, включително украинският президент Володимир Зеленски, наскоро предупредиха за заплахата от потенциална бъдеща руска наземна настъпателна операция, насочена срещу град Харков.

Киев многократно е предупреждавал, че помощта на САЩ за сигурността е жизненоважна за способността на Украйна да се защитава през лятото на 2024 г.

ISW продължава да счита, че настоящият недостиг на украинска артилерия позволява на руските сили да постигнат тактически напредък.

Украинските сили обаче по-рано са демонстрирали способността си, когато са адекватно снабдени.

Буданов също така заяви на 17 април, че Украйна планира да противодейства на бъдещи настъпателни операции, като продължи ударите срещу военни цели в Русия. Тези удари имат за цел да покажат, че руският президент Владимир Путин не може да "защити руското население от войната".

Конгресът на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Конгресът на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Камарата се опитва да раздели пакетът от помощи за Украйна, Израел и Тайван в четири отделни законопроекта

Руските сили засилват криптомобилизацията преди лятото на 2024 г. Bloomberg съобщи на 18 април, като цитира трима източника, запознати с дискусиите на Кремъл, че целта е да избегне провеждането на друга частична мобилизация на резервисти.

Руслан Пухов, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии и член на гражданския консултативен съвет на руското Министерство на отбраната (МО), твърди, че настоящите руски усилия за криптомобилизация събират около 30 000 нови служители всеки месец и армията може да наеме общо 300 000 служители през 2024 г.

Твърдението съвпада с предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски от 3 април, че Русия се готви да "мобилизира" още 300 000 служители на 1 юни.

Руското опозиционно издание Verstka съобщи същото на 22 март, като цитира високопоставени източници в руското министерство на отбраната, президентската администрация и регионалните правителства.

Зеленски: 300 000 може да не е окончателният брой мобилизирани руснаци до 1 юни

Зеленски: 300 000 може да не е окончателният брой мобилизирани руснаци до 1 юни

Тъй като дисциплината им не е много добра, може да не успеят да мобилизират 300 000 до 1-ви, допусна украинският президент

Bloomberg отбеляза, че руските регионални еднократни плащания за подписване на договор са се увеличили с 40 процента до средно 470 000 рубли (4 992 долара). Руски вътрешен източник твърди, че се предлагат и до един милион рубли (10 622 долара) за подписване на военни договори.

Съобщава се, че руските служители ще използват по-активно икономическите стимули за привличане на военни.

Руското министерство на отбраната заяви на 3 април, че повече от 100 000 руснаци са подписали договори за военна служба от началото на 2024 г., но едва ли ще съберат необходимите им до лятото. Руската армия набира сили със скорост, равна на загубите ѝ в Украйна през последните месеци.

Украински официални лица поясниха, че украинският удар по руско военно летище в окупирания Джанкой, Крим през нощта на 16 срещу 17 април е нанесъл значителни щети на руското оборудване за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди на 17 април, че украинските сили са извършили успешен удар срещу руското летище в Джанкой.

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

В Курска област е обявена въздушна тревога

ГУР съобщи на 18 април, че при удара са унищожени четири пускови установки за противовъздушна отбрана С-400, три радарни станции, пункт за управление на средства за противовъздушна отбрана и система за наблюдение на въздушното пространство Муром-М.

Руски блогъри се хванаха за жестоко престъпление, извършено от мигрант в Москва на 18 април, за да повторят призивите за допълнителни ограничения в руската миграционна политика. Руското информационно издание Mash съобщи на 18 април, че азерски мигрант е убил руснак в Москва и е избягал от местопрестъплението.

Руски блогъри призоваха властите да затегнат още повече миграционната политика и наказанията за престъпления, извършени от мигранти.

Те предупредиха, че в противен случай, руснаците ще бъдат принудени да "вземат нещата в свои ръце".

ТАСС по-специално избягва да формулира престъплението като етническо, докато руските власти публично не идентифицират заподозрения като мигрант от Азербайджан.

Руските ултранационалисти засилиха призивите си след атаката на Crocus City Hall на 22 март. Натрапват се противоречията между очевидните усилия на руския президент да потуши антимигрантските настроения сред ултранационалистическия електорат и в същото време да поддържа военните усилия и икономическата жизнеспособност на Русия.

Отлив на таджикистански работници създава риск за руската икономика

Отлив на таджикистански работници създава риск за руската икономика

Дефицитът на работници в строителната индустрия е нараснал с 36%

Руският информационен бюлетин RBK съобщи на 18 април, че Федералната служба за надзор в образованието и науката (Рособрнадзор) обмисля въвеждането на устен изпит по руски език за работници мигранти и увеличаване на минималния резултат от изпита по руски език, история и право за чужденци, които искат разрешително за пребиваване или руско гражданство.

В момента мигрантите се допускат в Русия без полагане на устен езиков изпит. Руският министър на образованието и науката Валерий Фалков обяви, че само един руски държавен университет за федерален субект ще има право да провежда изпити по руски език, история и право на мигранти от 1 май 2024 г., в опит да "засили контрола върху качеството на изпит."

В същото време, Русия има интерес от мигрантите за фронта или като работна ръка.

За Русия задържането на руснаци за шпионаж в Германия е провокация

За Русия задържането на руснаци за шпионаж в Германия е провокация

Според Москва не са били представени доказателства за вината и връзките със службите на страната

Германските власти задържаха две лица, заподозрени в подпомагане на Русия в продължаващите ѝ усилия да саботира военната инфраструктура и логистиката на страните-членки на НАТО. Германското издание Der Spiegel съобщи на 18 април, че арестите са извършени в Байройт, Бавария за предполагаем саботаж в Германия от името на руските служби за сигурност.

Германските следователи са установили планове за атаки срещу съоръжения на германската военна инфраструктура, оръжейни фабрики и промишлени обекти, с акцент върху маршрутите, използвани за транспортиране на военни стоки, за да се удари германската военна помощ за Украйна. Разследването също така съобщава, че един от заподозрените е извършил разузнаване за руските служби на американски военни съоръжения в Германия, включително в район, където американските военни обучават украински войници в Бавария. Der Speigel съобщи, че един от заподозрените преди това е служил в народната милиция на Донецката народна република (ДНР) между 2014 и 2016 г. Германският външен министър Аналена Бербок е извикала руския посланик в Германия на 18 април в отговор на арестите.

Руското посолство в Германия твърди, че германските власти не са представили "никакви доказателства" за връзките на заподозрените с руските служби за сигурност и че арестите са "откровена провокация".