Таджикистански работници мигранти масово напускат Русия след атентата в концертната зала близо до Москва на 22 март, предава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на труда, миграцията и заетостта на Таджикистан.

Министерството обаче очаква този отлив от Русия да е временен.

Припомняме, че на 22 март в концертната зала "Крокус сити хол" в района на Красногорск край Москва имаше въоръжено нападение, което отне живота на поне 144 човека. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. 

Някои от атентаторите се оказаха таджикистански граждани. Таджикистан задържа девет души, заподозрени във връзки с масовата стрелба.

Таджикистан задържа 9 души свързани с нападението в руската концертна зала

Таджикистан задържа 9 души свързани с нападението в руската концертна зала

Семействата на заподозрените стрелци са били събрани, така че руските следователи да могат да ги разпитат

Шахноза Нодири, заместник-ръководител на министерството, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС, казва, че в министерствотот получават много обаждания от граждани на Таджикистан, които се страхуват и искат да напуснат Русия. Към момента повече хора се връщат, отколкото напускат Таджикистан, коментира още Нодири.

Този отлив на работници мигранти обаче е свързан с недостиг на работна ръка в Русия. Антон Глушков, президент на Националната асоциация на строителите (НОСТРОЙ), казва пред Информационна агенция "Интерфакс", че дефицитът на работници в строителната индустрия е нараснал с 36% от началото на тази година в сравнения с 2022 г.

Руската централна банка заяви, че недостигът на персонал и последващият скок на заплатите са сред рисковете за инфлацията, които са я принудили да поддържа основния лихвен процент висок.

Според сайта на министерството 652 014 трудови мигранти са напуснали страната през 2023 г. спрямо 775 578 през 2022 г.

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия
Обновена

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия

Нападателите са били поне трима, "Ислямска държава" пое отговорност