В социалните мрежи се появиха множество съобщения за разполагане на зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана в различни райони на Москва и близкото Подмосковие. Снимки и видеа в мрежите показват въоръжение дори по покривите на къщите, съобщава руската служба на BBC. Ако това е вярно, тогава за какво се готви руската столица в края на 11 месеца от нахлуването в Украйна, пита медията.

От четвъртък руските социални мрежи публикуват фотоси и видеоклипове, който показват поставени на няколко сгради в центъра на Москва в близост до Кремъл системи за противовъздушна отбрана (ПВО). По специално, зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1" са снимани на сградата на Министерството на отбраната на Руската федерация на на Фрунзенска набережная.

В същия ден се появи видеозапис от Тетеринска алея в Таганка, сниман от висок етаж, на който се вижда техника, която много прилича на "Панцир", както и голям кран, който вдига контейнер на покрива на сградата. Охранители обясняват случилото се като планово учение или ремонт на покрива.

Друго видео с ПВО система (вероятно "Панцир-С1") на 10 км от резиденцията Путина в Ново-Огарево на Рублево-Успенско шосе е публикувано в Telegram канала "Сирена".

Още няколко ПВО системи са снимани на 2 км от бизнес летището "Остафево" в Нова Москва, което се ползва и от военните. Според изпратилия видеото в редакцията на "Сиреа", военната техника се е появила там преди около месец.

Потребители публикуват в социалните мрежи и други снимки с военна техника в различни части на Москва, като съобщават за системи С-400, разположени в района на Тимирязевската селскостопанска академия, както и за противовъздушна батарея в парка "Лосиный остров".

На 18 януари, коментирайки неотдавнашната трагедия в Днепър с над 40 цивилни жертви на руски ракетен удар по жилищна сграда, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че за всичко са виновни украинските системи за противовъздушна отбрана, които, според него, "противно на всички закони за водене на война, в противоречие с международното и хуманитарното право, са разположени в жилищни райони".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан от журналисти в петък за разполагането на ПВО системи в Москва, по традиция препрати всички въпроси към Министерството на отбраната.

Министерството и кметството на Москва обаче не коментираха случващото се.

BBC не може да потвърди, че масираното разполагане на ПВО системи в Москва е започнало сега. По информация на други източници зенитно-ракетният комплекс "Панцир" на на покрива на сградата на Министерството на отбраната е там поне от декември 2022 г. ПВО защитата на стратегически летище от стратегическо значение и резиденцията на Путин също не изглежда нещо необичайно.

Според потребители сайт topwar.ru в САЩ ПВО са разположени на сгради до Белия дом, а в Сеул зенитно-ракетните системи по покривите са задължителен атрибут заради близката граница със Северна Корея.

Въпреки това, по-голямата част от съобщенията за разполагане на зенитно-ракетни системи в Москва и околностите на руската столица се появиха през последните дни. В повечето случаи се говори са "Панцир" - система, предназначена предимно за отблъскване на атака на самолети със сравнително ниска скорост.

Руски ПВО системи кацат по покривите на Москва

Руски ПВО системи кацат по покривите на Москва

Нови действия на Кремъл

"Панцир-С1" - предимства и недостатъци

Зенитният ракетно-оръдеен комплекс Панцир-С1 е създаден за противовъздушна отбрана на малки цовилни и военни обекти. Използва се главно за защита на близки райони или заедно с други системи за противовъздушна отбрана при отразяване на масирани въздушни удари.

Сравнително новата система има мобилна версия с камион и в стационарен вариант. Според обявените характеристики тя може да обстрелва едновременно четири въздушни цели на разстояние до 20 км и на височина до 15 км. Максималната скорост за поразяване на цели е 1000 m/s, което е приблизително три пъти повече от скоростта на звука, по данни на разработчиците.

В реални бойни условия обаче тези характеристики се оказват силно надценени.

Още през 2012 година на научно-техническа конференция на Министерството на отбраната на Русия и Руската академия на ракетните и артилерийски науки, авторите на доклада за ефективността на зенитно-ракетния комплекс "Панцир-С1", посочват редица негови сериозни недостатъци. По-конкретно в доклада се отбеляза:реалните резултати от тестовете за стрелба показаха ниската способност на комплекса да стреля по цели, маневриращи и летящи с курсов параметър над 2-3 км;възможността за стрелба по цели, летящи със скорост над 400 m/s, не е потвърдена, въпреки че скоростта от 1000 m/s е посочена в експлоатационните характеристики на системата;осигурява се максимален обсег на стрелба от 20 km срещу въздушни цели, летящи със скорост не повече от 80 m/s.

По време на активната фаза на военната операция в Сирия "Панцир-С1" защитава руската защитава руската авиобаза "Хмеймим" и оставя смесено впечатление.

Военният експерт и главен редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски, позовавайки се на свои източници - офицери от противовъздушната отбрана, коментира: "В Сирия се оказа, че "Панцир" не открива малки и нискоскоростни цели, каквото са и военните безпилотни летателни апарати". Според него ефективността на системата не надвишава 19%.

Възможно е след това комплексът да е усъвършенстван. В началото на януари 2018 г., действайки съвместно с друг зенитно-ракетен комплекс - "Тор-М2", "Панцир" показва нелоши резултати при отразяване на масирана атака с дронове. Според руското Министерство на отбраната тогава системата за противовъздушна отбрана "Панцир-С1" е свалила седем вражески дрона.

"При зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) "Панцир-С1" има сериозни проблеми с работата в условия на плътно градско застрояване. Високите сгради значително намаляват ефективността на откриване на заплахи", пише украинският военно-политически наблюдател Александър Коваленко.

Според информация от източници със свободен достъп до началото на войната с Украйна руската армия е имала на въоръжение 116 системи "Панцир-С1", като е документирана загубата на поне 12 от тях по време на военните действия. По неофициални данни загубите са достигат над 30 бр.

Руската ПВО пак свали дронове над Севастопол
Обновена

Руската ПВО пак свали дронове над Севастопол

Това е поредната подобна атака през последните месеци

Защо да се разполагат системи "Панцир" в Москва?

От първия ден на нахлуването си в Украйна руската армия нанася удари по цялата територия, на станата, използвайки предмимно ракети от СССР и собствено производство, а напоследък - и ирански дронове. Технит жертви често стават мирни граждани.

Що се отнася до самата Русия, отначало близостта на войната е усетена само в граничните й райони, където от време на време са взривявани военни складове, електропроводи, железопътни линии и горивни терминали, снаряди попадат в къщи и стрелят ПВО системи. Но постепенно географският обхват на военните действия се разширява.

През октомври беше взривен Кримският мост, свързващ анексирания Крим с Краснодарския край, а в началото на декември а атакувани военни летища в района на Рязан и Саратов. Особен отзвук полиучи атаката срещу летището в Енгелс, в което са базирани самолети за далечни полети, нанасящи ракетни удари по Украйна.

Както заяви тогава руското Министерство на отбраната, "са направени опити за нанасяне на удар с реактивни безпилотни летателни апарати - съветско производство". Военните канали в Telegram съобщиха, че съветските разузнавателни безпилотни самолети Ту-141 "Стриж" могат да се използват за удари по летища дълбоко в руския тил. Украйна не пое отговорност за инцидентите на летищата в Енгелс и Дягилев, а в края на декември се повтори атаката срещу летище "Енгелс" в Саратовска област.

Разполагането на системи "Панцир-С1" върху сгради в Москва свидетелства за нарастващите страхове на Кремъл. Оправдани ли са те?

Докато войната продължава, има заплаха за руската столица, заяви говорителят на украинското разузнаване Андрий Юсов. "Занапред ще стане по-лошо. Те трябва да си отидат от Украйна. И докато Русия не си тръгне от всички окупирани територии, опасността от определени ексцесии на територията на Руската федерация, включително и Москва, остана", допълни той.

Украйна не разкрива плановете си за разработка и използване на т. нар. дронове-камикадзе в дълбоко в руската територия. Но спешното разполагане на допълнителни ПВО системи в Москва може да е знак за сериозни проблеми с руската противовъздушна отбрана.

Не е изключено руската армия, след като е получила ирански дронове-камикадзе, да е изпробвала собствената си система за противовъздушна отбрана с тях и да е стигнала до разочароващ резултат след тестовете.

Ясно е, че след като Иран успя да направи безпилотни самолети, способни да преодолеят руската система за противовъздушна отбрана, Украйна с военна-конструкторската си база, наследена след разпадането на СССР, със сигурност също ще може.

ISW: Расте съперничеството между "Вагнер" и руското МО

ISW: Расте съперничеството между "Вагнер" и руското МО

Кадиров оправдава чеченското участие във войната с религиозни причини

Същевременно "Институтът за изследване на войната" (ISW) прави в дневния си анализ следните изводи:

- Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров продължава да да обосновава участието на чеченските бойци във войната в Украйна на откровено религиозна основа, като така изгражда репутация на ичността и на властта си.

- Групата "Вагнер" изглежда се стреми да се представи като ефективна паралелна военна структура, като по този начин все повече се доказва като паразитно паравоенно формирование.

- Американското разузнаване потвърди съперничеството между руското Министерство на отбраната (MO) и групата "Вагнер", за което ISW докладва отдавна.

- Стремежът на Пригожин узаконяване на групата "Вагнер" може също да предизвика по-нататъшно разделение в руското правителство.

- Кремъл продължава да провежда демонстративни публични действия за създаване на информационни условия за продължителна война в Украйна.

- Руски източници в Telegram твърдят, че Путин е уволнил командващия руските военно-десантни войски генерал-полковник Михаил Теплински, но тази информация остават непотвърден.

- Кремъл продължава да насърчава информационни операции, плашещи с ескалация заради западната военна помощ за Украйна, за да отслаби подкрепата за страната от Запада.

- Съобщава се, че руските и украинските сили са продължили настъпателни операции край Сватово и Кремина.

- Руските сили продължават настъпателните операции през фронтовата линия на Донецка област. Руски източници поддържат невярната информация, че руските сили са близо до обкръжаване на Бахмут.

- Руските сили в Запорожието вероятно все още се подготвят за отбранителна операция в дългосрочен план, въпреки скорошните твърдения за завоювани територии.

- Руски официални лица и източници продължават да твърдят, че мобилизацията продължава, въпреки многобройните съобщения, че тя официално е приключила.

- Руските и окупационните власти продължават да депортират деца в Русия от окупираните украински територии.