Системите за противовъздушна отбрана са свалили десет дрона над пристанището в Севастопол. Това съобщи губернаторът Михаил Развожаев, цитиран от ТАСС.

Той посочва, че няма засегнати обекти нито в града, нито в акваторията.

Преди новата информация бе обявено за един, а впоследствие за още три свалени безпилотни апарата.

"Средствата за противовъздушна отбрана свалиха безпилотен летателен апарат над пристанището в Севастопол. Всички служби продължават да работят в стандартен режим", написа той първоначално в "Телеграм".

Впоследствие стана ясно, че са били свалени още три дрона за последното деноощие.

"Текущата ситуация: три дрона са свалени над морето. Нашите сили и системи за противовъздушна отбрана продължават да отклоняват атаката", допълни Развожаев по-късно.

Пресслужбата на губернатора съобщи, че през нощта системите за ПВО са унищожили един дрон над залива край Севастопол, а други три са били свалени тази сутрин.

През последните месеци Севастопол, където е щабът на руския Черноморски флот, стана мишена на няколко атаки с дронове.

Последно за подобен опит за нападение на украинските сили срещу града беше съобщено на 7 януари, когато руският президент Владимир Путин разпореди руските сили да прекратят огъня по цялата линия на съприкосновение в зоната на специалната военна операция.

На 4 януари други два безпилотни апарата бяха свалени над водите край града.

В края на октомври пък при друг инцидент в Севастопол бяха атакувани кораби на Черноморския флот и инфраструктура. Руското министерство на отбраната определи саботажа като терористична атака от страна на украинските въоръжени сили със задействани девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски дрона. Според руската версия атаката е била извършена благодарение на помощта и на британски инструктори.

Русия пак свали дрон над Севастопол

Русия пак свали дрон над Севастопол

"Дори святото празнуване на Коледа не може да спре тези нечовешки същества да атакуват героичния град", оплака се губернаторът