Системите за противовъздушна отбрана на Русия са свалили дрон над морето на Севастопол. Това съобщи губернаторът Михаил Развожаев, цитиран от ТАСС.

"Преди около 15 минути противовъздушната отбрана свали безпилотен летателен апарат над водите на северния вълнолом. Дори святото празнуване на Коледа не може да спре тези нечовешки същества да атакуват героичния град", написа в "Телеграм" той в 3.26 часа местно време днес.

През последните месеци Севастопол, където е щабът на руския Черноморски флот, стана мишена на няколко атаки с дронове.

Предишният опит за нападение беше съобщен на 4 януари, когато два безпилотни апарата бяха свалени над водите край града.

В края на октомври пък при друг инцидент в Севастопол бяха атакувани кораби на Черноморския флот и инфраструктура. Руското министерство на отбраната определи саботажа като терористична атака от страна на украинските въоръжени сили със задействани девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски дрона. Според руската версия атаката е била извършена благодарение на помощта и на британски инструктори.

Русия е свалила два дрона над Севастопол

Русия е свалила два дрона над Севастопол

Противовъздушната отбрана в града се е задействала

В четвъртък пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е разпоредил да се въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Впоследствие министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде съответната заповед.

Украинските власти обаче реагираха негативно на идеята за прекратяване на огъня за Коледа.

Украинският президент Володимир Зеленски я нарече "опит за спиране на украинската офанзива в Донбас", а западните съюзници на Киев заявиха, че разглеждат предложението за примирие от Путин като опит за получаване на "глътка въздух" на фона на буксуващата война на Путин.

Взривове в окупирания от руснаците Севастопол

Взривове в окупирания от руснаците Севастопол

Напрежението ескалира