Отломки от ракети бяха открити в отцепилия се регион на Молдова Приднестровието в понеделник, каза Олег Беляков, съръководител на специална комисия, наблюдаваща мерките за сигурност в отцепилия се регион.

Беляков каза, че полиция, сапьори и военни наблюдатели са на мястото в село Кицани, на около 35 км (21 мили) от украинската граница.

Беляков каза, че се е чул взрив и част от ракета С-300 е паднала в градина близо до частна къща, но не е избухнала и не е причинила щети.

"Бойната глава на ракетата С-300 лежи в градината. На нея все още има елементи с маркировки, от които можеше да се установи, че това е ракета С-300 модел 1968 г.", каза Беляков пред репортери.

Не е ясно кой е изстрелял ракетата.

Ракетната система земя-въздух с голям обсег С-300 е разработена от Съветския съюз и такива ракети се използват както от Русия, така и от Украйна.

Властите в Молдова най-малко четири пъти са докладвали за откриване на ракетни отломки в северните части на страната, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и засили ракетните и безпилотните атаки срещу южната област Одеса в Украйна.

Украйна удари склад за боеприпаси в Луганска област

Украйна удари склад за боеприпаси в Луганска област

Най-малко един човек е загинал от руския удар по Одеса