При въздушни удари на ръководената от САЩ коалиция са били избити 23 цивилни в село, контролирано от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в източната сирийска провинция Дейр ез Зор, съобщава Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Франс прес".

"Най-малко 23 цивилни, сред тях осем деца и шест жени, бяха убити в сряда преди зазоряване при въздушни удари, извършени от ръководената от САЩ коалиция, насочени срещу село, контролирано от ДАЕШ, намиращо се на източните брегове на река Ефрат", уточниха от Сирийския център, чието седалище е във Великобритания.

Центърът, който събира информация от очевидци на място, допълва, че цивилните са се укривали в къща и всички са били членове на едно голямо семейство.

Подкрепяни от САЩ сили понастоящем водят сражения за отвоюване на последните късчета от контролираната от ДАЕШ територия в района, като във вторник превзеха село, намиращо се в близост до това, което е било ударено.

Говорителя на американските военни заяви, че щяла да бъде направена подробна проверка на твърдението за цивилни жертви, но увери, че коалицията удряла "само валидни военни цели".

По-рано говорител на коалицията обяви, че бойците, биещи се с нейна подкрепа, са прочистили шест километра територия по източния бряг на река Ефрат през изминалия ден.

"ДАЕШ са слаби, но все още са заплаха - терористите се укриват в долината на река Ефрат", написа в "Туитър" говорителят на коалицията Райън Дилън.