Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валери Герасимов проведе телефонен разговор с председателя на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили. Това съобщи в понеделник руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"На 14 октомври 2019 г. се проведе телефонен разговор между началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация и първия заместник-министър на отбраната на генерала на армията на Руската федерация Валери Герасимов с председателя на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на Съединените американски щати генерал Марк Мили. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес", обяснява министерството.

Предишният разговор между Герасимов и Мили е на 2 октомври, няколко дни след назначаването на американския генерал на сегашната му позиция. Тогава официалният представител на Комитета на началниците на щабовете Хейли Симс отбеляза, че военните ръководители "обменят мнения по въпроси от взаимен интерес. По този начин те разпознаха присъщата стойност на редовните контакти, за да предотвратят грешки и да насърчат прозрачността."

В Русия не виждат сериозен риск от конфликт между Турция и Сирия

В Русия не виждат сериозен риск от конфликт между Турция и Сирия

Защото Турция не планирала да превзема сирийска територия

Герасимов разговоря и с ръководителя на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция генерал Яшар Гюлер на фона на военната операция "Източник на мир" в Сирия

"Началникът на Генералния щаб генерал Яшар Гюлер проведе телефонни разговори с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов. Ситуацията със сигурността в Сирия, както и ежедневните събития, бяха обсъдени по време на разговорите", се казва изявление на турската страна.

Столтенберг е готов за диалог с Русия за контрол на оръжията, НАТО не иска надпревара

Столтенберг е готов за диалог с Русия за контрол на оръжията, НАТО не иска надпревара

Той защитава операцията на Турция в Сирия, но е критикуван от Франция и Италия