НАТО все още е готов да започне диалог с Русия за контрол на оръжията и не иска да започне нова надпревара с оръжия, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изказвайки се на 65-ата сесия на Парламентарната асамблея на Алианса в Лондон, съобщава ТАСС.

"Въпреки че трябва да реагираме на появата на нови руски ракети в Европа, няма да дадем огледален отговор на действията на Русия. НАТО няма намерение да разгръща наземни ядрени ракети в Европа", обяснява той.

По думите му, "не искаме да стартираме нова надпревара с оръжия, оставаме отворени за конструктивен диалог с Русия и ние продължаваме да се ангажираме с ефективен контрол върху оръжията, намаляване на арсеналите и неразпространението на ядрени оръжия".

Русия зове за "симетрични стъпки" за предотвратяване надпревара във въоръжаването в Европа

Русия зове за "симетрични стъпки" за предотвратяване надпревара във въоръжаването в Европа

Русия и Франция специално са обсъдили стратегическата стабилност

Според Столтенберг, Русия е нарушила условията на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие, като разработва и разполага с ракети със среден обсег, "способни да носят ядрени заряди" на европейска територия.

В словото си генералният секретар на Алианса също обвини Русия в агресивно поведение и намеса в западните демократични процеси.

"Русия не е партньорът, който се надявахме да имаме. Тя продължава да заплашва съседите си, да не се съобразява с международните закони и да се меси в живота на нашите общности", допълва Столтенберг. 

В САЩ мислят икономическо, геополитическо и военно изтощение на "режима в Русия"

В САЩ мислят икономическо, геополитическо и военно изтощение на "режима в Русия"

Повечето от стъпките са ескалиращи и вероятно ще предизвикат руска контраескалация

Генералният секретар на НАТО защити позицията си във военната операция на Турция срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия, като заяви, че военният съюз не трябва да губи единството си в борбата срещу ДАЕШ, съобщава "Ройтерс".

Разцепления във военния съюз се появиха след като членът на НАТО Турция започна офанзивата си в Сирия миналата седмица, като правителствата на ЕС заплашват санкции срещу Анкара, а Столтенберг посети Истанбул в петък.

"Не трябва да поставяме в опасност победите, които сме постигнали срещу нашия общ враг", коментира той, в отговор на въпроси на делегати от Франция и Италия, които оспорват това и го определят като негов помирителен подход към Турция.

"Турция е важна за НАТО ... Рискуваме да подкопаем единството, което ни е необходимо в борбата срещу ДАЕШ", обяснява Столтенберг.

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Британия и Германия са дезинформирани, а Алиансът да избере - Турция или терористи

"В петък се срещнах в Истанбул с президента Ердоган, министъра на външните работи Чавушоглу и министър Акар. Изказах сериозната си загриженост от продължаващата операция и риска от по-нататъшна регионална дестабилизация, ескалация на напрежението и още по-голяма страданието на хората", допълва генералният секретар.

"Очаквам Турция да действа сдържано и в координация с другите съюзници", коментира той.

Според него, "най-непосредственото притеснение е, пленените терористи да не избягат (от кюрдските затвори). Международната общност трябва да намери координирано и устойчиво решение на проблема с чуждестранните наемници".

Чавушоглу предупреждава ЕС, че заплахата с бежанците "не е блъф"

Чавушоглу предупреждава ЕС, че заплахата с бежанците "не е блъф"

Турция не се плаши от санкции, става по-силна, сама произвежда 70% от всичко нужно