Предупрежденията на Турция, че ще позволи на милиони сирийски бежанци да се насочат към Запада, ако ЕС продължи да обмисля санкции за военната операция в Сирия и сондажите около Кипър, "не е заплаха и не е блъф", коментира външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу за "Дойче веле".

"От години предоставяме дом на сирийските бежанци в Турция и гарантираме безопасността на Европа във всеки смисъл на думата - и въпреки това получаваме тази реакция от Европа?", обяснява той.

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"

"Това са 3,6 милиона сирийци, общо над 4 милиона бежанци. Досега турската държава е похарчила над 40 милиарда долара, а ЕС не ни е предоставил нужната ни подкрепа. И сега не искате да помагате на хората, които искат да се върнат. Сирийците така или иначе искат да отидат в Европа. "Тогава, моля, погрижете се за сирийците във вашата страна" - наше право е да го кажем. Това не е заплаха и не е блъф. Това е само отговорът на отношението на ЕС", допълва той.

Турският външен министър коментира и заплахите със санкции заради операциите в Сирия, като заяви, че "независимо от това какво прави някой, независимо дали става въпрос за оръжейно ембарго или нещо друго, това просто ни прави по-силни".

Турция очаква солидарност от НАТО в Сирия, купили С-400, да не чакат винаги НАТО

Турция очаква солидарност от НАТО в Сирия, купили С-400, да не чакат винаги НАТО

Столтенберг хвали Турция за бежанците, притеснен е да не избягат пленени джихадисти

По думите му, "преди 15 години ние произвеждахме само 20% от необходимите ни стоки. Сега произвеждаме над 70%. Дори ако нашите съюзници подкрепят терористичната организация YPG, дори и да стоим сами, дори ако е наложено ембарго, независимо какво правят, нашата борба е срещу терористична организация и по никаква причина няма да отстъпим в тази битка. Това е жизненоважен въпрос за нас, въпрос на национална сигурност и оцеляване".

"С изключение на Кобане и още едно или две малки места, по-голямата част от населението на тези градове не е кюрдско", обяснява Чавушоглу.

Според него, "европейците действат все едно всички тези области са кюрдски и демографските данни са на път да се променят. ЕС казва на хората, които искат да се върнат у дома, "няма да помогнем". Ето защо президентът Ердоган и Турция казват, оправдано: "Имаме тези хора тук като гости от 8-9 години, а 90% тях искат да отидат в европейските страни".

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Британия и Германия са дезинформирани, а Алиансът да избере - Турция или терористи