В свой доклад, американския изследователски център РАНД разглежда редица възможни средства за изтощаване на Русия. Според Националната стратегия за отбрана, САЩ понастоящем са блокирани в надпревара с Русия. РАНД определя областите, които САЩ могат да обърнат в своя полза.

Въз основа на количествени и качествени данни от западни и руски източници, се разглеждат икономическата, политическата и военна уязвимост и притеснение на Русия.

Важни са потенциалните варианти за политика - идеологически, икономически, геополитически и военни (включително въздушни, космически, морски, сухопътен и многофункционални опции).

Бивш стратег на Пентагона обяви какво рискуват САЩ, подценявайки Русия

Бивш стратег на Пентагона обяви какво рискуват САЩ, подценявайки Русия

Можело да престанат да съществуват, ако не осъзнаят, че Русия е най-голямата опасност

След като се описва всяка мярка, се оценяват свързаните ползи, разходи и рискове, както и вероятността мярката да бъде успешно приложена и действително да изтощи Русия.

Повечето от стъпките в известен смисъл са ескалиращи и най-вероятно ще подтикнат към някаква руска контраескалация.

Някои от тези политики могат да предизвикат нежелани реакции от други противници на САЩ, най-вече от Китай, което от своя страна би могло да навреди на САЩ.

Най-атрактивните варианти на политиката на САЩ за изтощаване на Русия - с най-големи ползи, най-голяма вероятност за успех и най-малък риск - са в икономическата област, включваща комбинация от стимулиране на производството на енергия в САЩ и санкции - многостранни.

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

Планират да се разположат ПВО системи и брегови ракетни комплекси у нас

За разлика от това, геополитическите мерки срещу Русия, както и идеологическите мерки за подкопаване на стабилността на режима носят значителен риск, обясняват от РАНД.

Слабостите на Русия се крият в икономическите области: Най-голямата уязвимост на Русия при всяка конкуренция със САЩ е нейната икономика, която е сравнително малка и силно зависима от износа на енергия.

Най-голямото безпокойство на руското ръководство произтича от стабилността и издръжливостта на режима.

Как САЩ случайно направиха Русия по-силна

Как САЩ случайно направиха Русия по-силна

Кремъл пак се обляга на енергийните компании

Най-обещаващите мерки за натиск срещу Русия са в сферите на производството на енергия и международния натиск: Продължаването на разширяването на производството на енергия във всички форми в САЩ, включително възобновяемите енергийни източници, и насърчаването на други държави да направят същото би довело до максимален натиск върху постъпленията на Русия от износ, а оттам и върху националния и отбранителния бюджет. Една от многото мерки, но която е с най-малко разходи или риск.

Санкциите също могат да ограничат икономическия потенциал на Русия. За да бъдат ефективни обаче, те трябва да бъдат многостранни, като включват (най-малкото) Европейския съюз, който е най-големият клиент на Русия и най-големият източник на технологии и капитали, по-голям във всички тези аспекти от САЩ.

Геополитическите мерки срещу Русия по-вероятно са непрактични или крият вторични рискове: Много геополитически мерки биха принудили САЩ да действат в райони, които са по-близо до Русия и където по този начин е по-евтино и по-лесно за Русия, отколкото за САЩ да упражняват влияние.

Идеологическите мерки за подкопаване на стабилността на режима носят значителни рискове от противодействие: Много военни варианти - включително промени в позицията на сила и развитие на нови способности - биха могли да засилят сдържането на САЩ и да успокоят съюзниците на САЩ, но само някои от тях вероятно ще изтощят Русия, тъй като Москва не търси паритет със САЩ в повечето области.

Русия обяви голямо военно учение, изстрелва крилати и балистични ракети

Русия обяви голямо военно учение, изстрелва крилати и балистични ракети

Ще участват 12 000 военнослужещи