Ръководителят на ООН по правата на човека призова страните да се изправят срещу наследството на робството и колониализма и да направят поправки за "векове на насилие и дискриминация" чрез репарации, съобщава АФП.

На спешен дебат в Съвета на ООН за правата на човека в Женева, за расизма и полицейската жестокост, Мишел Башелет призова държавите да проучат миналото си и да се стремят да разберат по-добре обхвата на продължаващата "системна дискриминация".

Тя посочи показната "бруталност" при убийството на Джордж Флойд в Минеаполис, САЩ на 25 май. Този символ на "системен расизъм ... се превърна в емблематичен за прекомерната употреба на непропорционална сила от органите на реда, срещу хора от африкански произход, срещу хора с друг цвят и срещу коренното население и расовите и етническите малцинства в много страни по целия свят".

"Зад днешното расово насилие, системен расизъм и дискриминационна полиция се крие неспособността да се признае и справи с наследството на търговията с роби и колониализма".

Тя подчерта необходимостта "да се коригират векове на насилие и дискриминация, включително чрез официални извинения, процеси за разказване на истини и компенсации под различни форми".

Спешният дебат на съвета в сряда бе свикан в отговор на убийството на Флойд, което предизвика исканията в световен мащаб за справяне със системния расизъм в САЩ и по света.

Африканските държави призоваха Съвета да поиска от Башелет и други експерти за правата в ООН да разследват расизма и бруталността на политиката в САЩ, но потенциалната подкрепа за проекта им за резолюция е неясна. САЩ се оттеглиха от съвета преди две години.

Самата Башелет не се изказа особено в подкрепа на проекта на резолюция, но подчерта необходимостта от "решителни реформи". Тя настоя за важността да се изясни, че "живот на цветнокожите има значение. Животът на коренното население има значение".

"Всички човешки същества са родени равни по отношение на достойнства и права: за това се застъпва този Съвет, подобно на моя кабинет."

Африканските държави искат ООН да разследва САЩ за системен расизъм и бруталност

Африканските държави искат ООН да разследва САЩ за системен расизъм и бруталност

И да защитят правата на хората от африкански произход по света