Африканските държави лобират да започнат разследване от ООН за "системен расизъм" и "полицейска бруталност" в Съединените щати и на други места с цел да защитят правата на хората от африкански произход, показва проект на резолюция, видян от "Ройтерс".

Текстът, разпространен сред дипломатите в Женева, повдига притеснения за "скорошните инциденти на полицейска бруталност срещу мирни демонстранти, защитаващи правата на африканците и на хора от африкански произход". Той трябва да бъде разгледан от Съединения съвет по правата на човека в сряда.

47-членният съвет се съгласи във вторник да се свика по искане на Буркина Фасо от името на африканските страни след смъртта на афроамериканец Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис. Смъртта му разпали протестите по целия свят.

Съединените щати напуснаха Съвета преди две години, обвинявайки го в предубеденост срещу съюзника Израел и не коментират каквато и да е възможност да бъдат изправени на подсъдимата скамейка.

ООН: Протестите в САЩ подчертават дългогодишните расови неравенства

ООН: Протестите в САЩ подчертават дългогодишните расови неравенства

Полицейско насилие, неравенства в здравеопазване, образование, заетост, ендемична дискриминация

Текстът, подлежащ на промяна след преговори в Съвета, призовава за създаване на "независима международна разследваща комисия ... за установяване на факти и обстоятелства, свързани със системния расизъм, предполагаеми нарушения на международното право на човешките права и злоупотреби с африканци и на хора от африкански произход в САЩ и други части на света".

Комитетът трябва да проучи реакциите на федералните, щатските и местните власти на мирни протести, "включително предполагаемо използване на прекомерна сила срещу протестиращи, наблюдатели и журналисти".

Резолюцията призовава Съединените щати и други държави да си сътрудничат изцяло в разследването, което ще бъде докладвано след година.

Съветът вече има комисии за разследване или установяване на факти за нарушения на правата на човека в горещи точки, включително Сирия, Бурунди, Мианмар, Южен Судан, Венецуела и Йемен.

Тръмп удря със санкции разследващите военните престъпления на САЩ в Афганистан

Тръмп удря със санкции разследващите военните престъпления на САЩ в Афганистан

МНС бил организация със "съмнителна почтеност"