Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който разрешава санкции на САЩ срещу служители на Международния наказателен съд (МНС), разследващи дали американските сили са извършили военни престъпления в Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Високопоставен служител на администрацията на Тръмп, без да разкрива подробности, е заявил, че разследването се "придвижва напред от организация със съмнителна почтеност", имайки предвид Международния наказателен съд (МНС), чието седалище е в Хага, като обвини Русия, че имала роля.

Указът упълномощава държавния секретар Майк Помпео, след консултация с министъра на финансите Стивън Мнучин, да блокира активите в САЩ на служителите на МНС, участващи в разследването. Това става ясно от писмо, изпратено от Тръмп до председателката на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Нанси Пелоси, придружаващо указа.

Указът също така упълномощава Помпео да блокира влизането в САЩ на тези лица.

Зелена светлина на разследването за военни престъпления на САЩ и други в Афганистан

Зелена светлина на разследването за военни престъпления на САЩ и други в Афганистан

Това постанови Международният наказателен съд в Хага

Прокурорът от МНС Фату Бенсуда иска да разследва евентуални престъпления, извършени между 2003 и 2014 г., включително предполагаеми масови убийства на цивилни от талибаните, както и предполагаемите изтезания на затворници от афганистанските власти и, в по-малка степен, от американските сили и ЦРУ.

Тръмп нападна МНС, който беше създаден през 2002 г. от международната общност за преследване на военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Той има юрисдикция само ако страна членка не е в състояние или не желае да преследва сама зверствата.

Ходът на американския държавен глава е поредното му подобно действие срещу международен орган. Тръмп, който рекламираше политиката "Америка на първо място" по време на мандата си, миналия месец заяви, че ще прекъсне отношенията на САЩ със Световната здравна организация (СЗО).

Тръмп плаши съда в Хага, ако погне американци за военни престъпления в Афганистан

Тръмп плаши съда в Хага, ако погне американци за военни престъпления в Афганистан

Съдът бил нелегитимен

Афганистан е член на МНС, въпреки че Кабул твърди, че всички военни престъпления трябва да бъдат преследвани на местно равнище. Правителството на САЩ никога не е било член на съда. Администрацията на Тръмп наложи ограничения за пътуване и други санкции срещу служители на МНС преди година.

"Действията на Международния наказателен съд са атака върху правата на американския народ и заплашват да накърнят националния ни суверенитет", настоя прессекретарят на Белия дом Кейли Макенъни в изявление.

"Международният наказателен съд беше създаден, за да осигури отговорност за военни престъпления, но на практика това беше неотчетна и неефективна международна бюрокрация, която преследва и заплашва американски военнослужещи, както и военнослужещи на наши съюзници и партньори", добави Макенани.

Съдът в Хага не е притеснен от заплахите на САЩ за санкции

Съдът в Хага не е притеснен от заплахите на САЩ за санкции

Ще продължи да си върши задълженията необезпокояван

МНС реши да разследва, след като предварителна проверка от прокурори през 2017 г. намери разумни основания да смята, че военни престъпления са извършени в Афганистан и че МНС има юрисдикция.

Висшият служител на администрацията на Тръмп, описвайки указа на група репортери по време на конферентен разговор, че изпълнителната заповед разрешава санкции срещу всяко лице, пряко ангажирано с каквито и да било опити от страна на МНС, за разследване на американски военнослужещи без съгласието на САЩ.