Международният наказателен съд (МНС) обяви, че ще "продължи да работи необезпокояван", отговаряйки на вчерашните заплахи на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, който заплаши със санкции, ако трибуналът предприеме разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от американски военнослужещи в Афганистан.

Съдът, чието седалище е в Хага и който разследва геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, посочи в изявление, че е независима и безпристрастна институция, която е подкрепяна от 123 страни.

Тръмп плаши съда в Хага, ако погне американци за военни престъпления в Афганистан

Тръмп плаши съда в Хага, ако погне американци за военни престъпления в Афганистан

Съдът бил нелегитимен

"Международният наказателен съд, като съд, подчинен на закона, ще продължи да върши своята работа необезпокояван, в съответствие с тези принципи и всеобхватната идея за върховенството на закона", се допълва в изявлението.

Джон Болтън коментира темата вчера, като нарече МНС "безотговорен" и "откровено опасен" за САЩ и Израел, както и за други техни съюзници.

"Всъщност МНС вече е мъртъв за нас", подчерта Болтън пред консервативното "Федералистко общество" във Вашингтон и предупреди: "Ако съдът се занимава с нас, Израел или други съюзници на САЩ, няма да стоим безучастно."

По думите на съветника по националната сигурност на САЩ, Вашингтон е готов да наложи финансови санкции и да повдигне наказателни обвинения на служители на МНС, ако те предприемат действия срещу който и да било американец.

"Ще забраним на неговите съдии и прокурори да влизат в САЩ. Ще възбраним техните средства в американската финансова система и ще ги съдим в американската съдебна система", допълни Болтън.

Прокурор на МНС поиска през ноември 2017 г. да започне разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от американските военни в Афганистан, по-специално заради изстъпления срещу задържани.