САЩ ще заемат агресивна позиция срещу Международния наказателен съд (МНС) в Хага, заплашвайки със санкции срещу неговите съдии, ако те продължат разследването на предполагаеми военни престъпления, извършени от американци в Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Съветникът по националната сигурност на американския президент - Джон Болтън, ще направи обявлението по-късно днес в реч пред консервативната организация "Федералистко общество" във Вашингтон. Това ще бъде първата му голяма реч, откакто се присъедини към екипа на Белия дом.

"САЩ ще използват всички необходими средства, за да защитят нашите граждани и тези на нашите съюзници от несправедливо наказателно преследване от този нелегитимен съд", ще каже Болтън според откъси от речта му, до които са се добрали от "Ройтерс".

Болтън също така ще каже, че Държавният департамент ще обяви закриването на офиса на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон заради опасения от палестински опити да предизвикат разследване на Израел в Международния наказателен съд.

"САЩ винаги ще подкрепят нашия приятел и съюзник Израел", ще изтъкне още Болтън.

В подготвената реч се казва, че администрацията на Тръмп "ще отвърне", ако МНС официално започне разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от американски военнослужещи и служители на разузнаването по време на войната в Афганистан.

Ако подобно разследване продължи, администрацията на Тръмп щяла да обмисли да забрани на съдиите и прокурорите да влизат в САЩ, да наложи санкции върху всички средства, с които те разполагат в американската финансова система и да ги съдят в американската съдебна система.

"Ние няма да си сътрудничим с МНС. Няма да окажем никаква помощ на МНС. Няма да се присъединим към МНС. Ще оставим МНС да умре сам. В края на краищата МНС е вече мъртъв за нас", ще подчертае още човекът на Тръмп.

Освен това САЩ могат да договорят по-обвързващи двустранни споразумения, за да забранят на страните да предават американци на съда в Хага.

Целта на съда е да изправи пред правосъдието извършителите на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

САЩ не ратифицираха договора от Рим, с който беше създаден Международния наказателен съд през 2002 г., като тогавашният американски президент Джордж У. Буш се противопостави на съда. Неговият наследник Барак Обама направи някои стъпки за сътрудничество с институцията в Хага.