Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е спряла да си сътрудничи с разследващи от ООН за потенциални нарушения на човешките права в Съединените щати, пише "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че това е голям удар върху уязвимите американски общности и изпраща опасен сигнал към авторитарните режими по света.

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

Решението беше очаквано

Тихомълком и без да съобщи, Държавният департамент на САЩ е престанал да отговаря на официални оплаквания от специални докладчици на ООН, мрежа от независими експерти, които действат като глобални пазители дали се работи за разрешаването на фундаментални проблеми като бедността, миграцията, свободата на словото и справедливо правосъдие. Държавният департамент не е отговарял на официално запитване от 7 май 2018 г. Департаментът не е отговорил на най-малко 13 молби.

Неравенството в САЩ достигна опасно ниво заради "жестоките" мерки на Тръмп

Неравенството в САЩ достигна опасно ниво заради "жестоките" мерки на Тръмп

Тръмп целенасочено тласка милиони американци към финансов крах

Откакто Тръмп пое управлението на страната през януари 2017 г., администрацията не е отправяла покана към ООН да изпрати екип в САЩ, който да разследва дали се спазват правата на човека. Двама експерти на ООН направиха официални посещения в САЩ - специални докладчици за бедността и личните данни, но и двамата бяха поканени от Барак Обама, който е бил домакин на 16 такива посещения по време на президентството му.

Според експерти промяната прави впечатление, че САЩ повече не са сериозни по отношение изпълнението на задълженията си за защита правата на човека.