Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров е номиниран за Нобелова награда за мир. Това обяви министърът на информацията и печата на руската република Ахмед Дудаев пред "Новости".

По-рано това беше съобщено от медии, като основание за издигането му беше посочен "изключителният принос за установяването и поддържането през последните 15 години на надежден мир в исторически труден регион".

"Ръководителят на региона получи такава оценка в обществото за победата над международния тероризъм (...) и бързото възстановяване на икономиката и социалната сфера", добави Дудаев.

САЩ удариха с нови санкции приближени на Кадиров

САЩ удариха с нови санкции приближени на Кадиров

Шестима души са добавени в черния списък според Закона Магнитски

Не е известно кой е подал номинацията. По думите на Дудаев това било поверителна информация. Президентът на Международния Нобелов информационен център Вячеслав Тютюнник уточни, че по устав той не може да бъде разкриван в продължение на 50 години.

Миналата година Кадиров беше номиниран за международна награда, създадена от Института за мир и развитие (INSPAD). Организацията отбеляза специалната му роля в установяването на междурелигиозни отношения, както и хуманитарни и образователни програми.

Нобеловата награда за мир се присъжда ежегодно от 1901 г. на хора или организации за техните постижения в укрепването на стабилността. Кандидатите могат да бъдат номинирани от членове на национални парламенти и правителства на различни страни или международни съдилища, ректори на университети, настоящи и бивши членове и съветници на норвежкия Нобелов комитет. През годините наградата получиха Теодор Рузвелт, Мартин Лутър Кинг, Михаил Горбачов, Нелсън Мандела, Барак Обама. През 2020 г. наградата взе Световната хранителна програма.

Името на лауреата ще бъде обявено на 8 октомври в Осло.

Рамзан Кадиров иска Нобелова награда

Рамзан Кадиров иска Нобелова награда

Позиция на президента на Чечения