Американските власти разшириха списъка на санкциите по глобалния акт на Магнитски, като добавиха в него пет физически и шест лица, включително тези от Руската федерация, които са свързани с чеченския лидер Рамзан Кадиров, предаде ТАСС.

Това се съобщава в четвъртък на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ.

Както се отбелязва в съобщението, самият Кадиров, по отношение на който Вашингтон вече въведе редица ограничения, също е добавен към списъка на санкциите съгласно "Закона Магнитски".

Според американските власти ограничителните мерки се въвеждат за сериозни нарушения на правата на човека.

По-конкретно, санкции се налагат на футболния клуб Akhmat, фондацията Akhmat Kadyrov, LLC Megastroyinvest и други.

ЕС прие аналог на американския закон "Магнитски"

ЕС прие аналог на американския закон "Магнитски"

Ще се налагат санкции за нарушения на правата на човека

Сред попадащите под санкциите беше и първият заместник-председател на чеченското правителство Вахит Усмаев.

Законът "Магнитски", кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, който умира насилствено в затвора след като разкрива случай на корупция, е приет в САЩ през 2012 г. и е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, за които има сериозни доказателства, че са съпричастни към корупция в големи размери.

Предвижда се блокиране на цялата собственост на санкционираните лица, а споразуменията, сключени с тях в САЩ се блокират.

Санкциите по закона "Магнитски" се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

През май миналата година САЩ разшириха санкциите срещу Русия по "закона Магнитски". В списъка бяха добавени чеченският спецотряд за бързо реагиране "Терек" и петима руски граждани.

Кадиров осъди ислямистката атака в Париж, призова да не се търси чеченска следа

Кадиров осъди ислямистката атака в Париж, призова да не се търси чеченска следа

Не си играйте с религиозните чувства на мюсюлманите, поиска лидерът

По-рано този месец, външните министри на страните членки на Европейския съюз одобриха нов глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека. Това обявиха от най-голямата партийна фракция в Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП).