Външните министри на страните членки на Европейския съюз одобриха нов глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека. Това обявиха от най-голямата партийна фракция в Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП).

"Така нареченият европейски "Закон Магнитски" беше одобрен днес от външните министри на страните членки на ЕС. Приветстваме, че ЕС вече има свой собствен "Закон Магнитски", се казва в изявление на фракцията.

Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

Също и заместник главен прокурор и заместник-министър на вътрешните работи

От ЕНП изразиха надежда, че новият режим на санкции ще бъде ефективен и ще се превърне във "възпиращ фактор".

По-рано ръководителят на европейската дипломация Жосеп Борел заяви, че новата рамка за нарушения на правата на човека значително ще улесни реакцията на ЕС на подобни престъпления, извършени по целия свят.

По-рано документът вече беше одобрен на ниво постоянни представители в Европейския съюз. Според европейски източници публикуването му в официалния вестник и влизането в сила се очаква да стане на 10 декември.

 САЩ разшириха санкциите срещу руснаци по „закона Магнитски“

САЩ разшириха санкциите срещу руснаци по „закона Магнитски“

Срещу спецотряда "Терек" и петима руски граждани...

Приемането на новия режим на санкции преди година беше инициирано от върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел. В Европейския съюз той се сравнява с американския "Закон Магнитски".

Ръководителят на дипломацията на ЕС обаче обясни, че новият режим няма да бъде насочен срещу никоя конкретна страна и за разлика от САЩ няма да има екстериториален характер. Ограничителни мерки ще се прилагат в ЕС и се отнасят до замразяването на активи, забраната за влизане.

ЕС вече разполага с инструменти за санкциониране на нарушенията на правата на човека. Съществуващите механизми обаче нямат глобален характер и са насочени към налагане на санкции, свързани с конкретната ситуация в отделните държави.

ПАСЕ настоява за приемането на закона "Магнитски" в Европа

ПАСЕ настоява за приемането на закона "Магнитски" в Европа

Това се казва в проекторезолюция, част от доклад, която бе приета днес

Законът "Магнитски", кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, който умира насилствено в затвора след като разкрива случай на корупция, е приет в САЩ през 2012 г. и е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, за които има сериозни доказателства, че са съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона "Магнитски" се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

Канада вбеси Москва с приемане на списъка „Магнитски”

Канада вбеси Москва с приемане на списъка „Магнитски”

Законопроектът е одобрен от Камарата на общините с 277 гласа "за"