В понеделник сутринта лидер на руската република Чечня Рамзан Кадиров заплашва, че руските сили ще започнат настъпление не само към обсадения пристанищен град Мариупол, но и към Киев и други украински градове. "Ще има настъпление не само към Мариупол, но и към други места, градове и села", заявява Кадиров във видео, публикувано в канала му в Telegram.

"Луганск и Донецк - първо ще ги освободим напълно, а след това ще превземем Киев и всички останали градове", казва Кадиров, цитиран от Der Standard. Кадиров посочва, че не бива да има никакво съмнение относно Киев: "Уверявам ви, че няма да направим нито една крачка назад."

В неделя Русия засили атаките си в Източна Украйна, а украинските сили се готвят за ожесточени сблъсъци за сепаратистките републики Донецк и Луганск.

Заплахата на Кадиров идва на фона на потвърдената официално смяна на върха на ръководството на руската операция в Украйна - командването вече е поето от генерал Александър Дворников, който има богат опит в бойните операции в Сирия.

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Генерал с богат опит в Сирия застава начело

Украйна се подготвя за руските операции в източната част на страната.

Още в четвъртък Украйна призова гражданите си да се евакуират от трите области - Донецк, Луганс и Харков, тъй като се очаква именно там да бъде насочено руското настъпление. След призива обаче дойде атаката срещу жп гарата в Крематорск, където вече загиналите се увеличиха до 57 души, сред тях включително деца.