Сибирската пенсионерка Гулсина Жемалетдинова се притеснява, че няма да има с какво да обслужи семейството си, когато се съберат около масата, за да отпразнуват новата година, пише "Ройтерс" в свой репортаж.

Подобно на повечето руснаци, 60-годишната жена видя покупателната си способност да се свива драстично през последните месеци, след като инфлацията достигна най-високия си размер от близо шест години, усложнявайки годините на падане или застой на реалните заплати.

Кремъл изрази безпокойство относно покачването на цените, което президентът Владимир Путин определи като чувствителен въпрос за руснаците, особено за бедни семейства в отдалечени региони. Проблемът е деликатен и за Кремъл, който се стреми към икономическа стабилност и иска да овладее недоволството, което може да нащърби популярността на Путин.

Минималната работна заплата в Русия става 13 890 рубли (332 лв.)

Минималната работна заплата в Русия става 13 890 рубли (332 лв.)

Тази година минималната работна заплата в Русия е 12 792 рубли

Облечена с камуфлажно зимно палто, Жемалетдинова продава червени боровинки, мед и храни като боб и леща, за да допълни оскъдната си месечна пенсия в размер на 9 000 рубли (122 долара) на открит пазар в Тара, град с население от 28 000 жители в Омска област, граничеща с Казахстан.

След като плати сметките си за комунални услуги, на Жемалетдинова ѝ остава малко да харчи за най-необходимото.

"Купуваме и ядем остатъци, които са предназначени за кучета", оплака се тя пред "Ройтерс" и допълва: "Няма да празнуваме празниците. Какво ще сложа на масата?"

Цените на храните миналия месец са били с повече от 10% по-високи като цяло в сравнение със същия период на миналата година според държавната статистическа служба Росстат. Цените на месото и домашните птици са скочили с близо 19%, а яйцата са с 26% по-скъпи в сравнение с 2020 г.

"Хората в провинцията са по-засегнати, защото инфлацията непропорционално пада върху бедните, особено когато има скок в хранителната инфлация", коментира Константин Сонин, професор в Чикагския университет и университета HSE в Москва, като подчертава: "Правителството не се интересува много от хората извън Москва и Санкт Петербург."

В опит да ограничи годишната инфлация, която беше 8,4% миналия месец, се очаква Руската централна банка да повиши основния си лихвен процент утре за седми път тази година.

Социологическо проучване на независимата социологическа агенция "Левада център" през октомври показа, че увеличението на цените е безспорно главното безпокойство на руснаците, надделявайки над проблеми като бедността и безработицата.

Проучванията показват, че инфлацията е основната грижа на руснаците от много години, дори когато цените бяха по-ниски. Но комбинацията от покачване на цените и други икономически проблеми може да доведе до лек спад в рейтинга на одобрение на Путин, който в момента е 63% според "Левада център".

"С комбинацията от стагнация в реалните разполагаеми доходи, растящите цени може да имат неприятен ефект върху настроенията на хората", отбелязва Андрей Колесников, старши сътрудник в Московския център Карнеги.

"Държавата гледа на долната средна класа и бедните слоеве от населението като на социална база на своята подкрепа. Политически това е много важен и сериозен въпрос за властите", изтъква Колесников.

Алексей Навални, критик на Кремъл и борец срещу корупцията, лишен от свобода по обвинения за присвояване на средства, които според него са политически мотивирани, смъмри властите, че не са успели да овладеят цените, нещо, което според него е забележимо дори в затвора.

Той уточни, че цените в павилиона, продаващ храна на затворници, са скочили до небето и би искал да види Путин да оцелява с една пенсия.

"Руското сирене сега струва 237 рубли", написа Навални в "Инстаграм" във вторник чрез своите адвокати, като допълни: "Просто го поглеждам и си мисля: това е храната на олигарсите."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви днес, че Путин е наредил да се направи всичко възможно за намаляване на инфлацията.

Мария Комисарова, майка на три деца, на пазар за хранителни стоки в Тара, все още не е забелязала ефекта от предприетите от властите мерки.

"Сега не можете да купите толкова за същата сума", каза 29-годишната жена, като се оплака: "Страшно е да отидеш в магазина с 1000 рубли (13,60 долара). Усеща се, че няма да са достатъчно, за да платиш за каквото и да е."