В момента САЩ плащат цената за това, че оставиха Афганистан сам, след като в края на 80-те години Светският съюз най-накрая напусна страната.

Това каза на съвместна пресконференция с канадския външен министър Питър Маккей американският държавен секретар Кондолиза Райс, цитирана от СиЕнЕн.

Съветският съюз загуби в Афганистан и след това те се изтеглиха. Ние също се изтеглихме, каза Райс.

Впоследствие по думите й афганистанците са останали без всякаква подкрепа, нито политическа, нито икономическа и без гаранции за сигурността, а Афганистан се е превърнал в слаба страна, която е приютила Осама бин Ладен и Ал Кайда, за което според нея сега всички плащат.

Ако трябва да сме научили някакъв урок, то това е, че ако допуснете подобен вакуум, ако допуснете съществуването на слаба страна на това стратегическо място, за това ще трябва да платите, подчерта държавният секретар.

След като първоначално талибаните загубиха контрола в страната при поведената от САЩ операция само два месеца след атентатите от 11 септември, 2001 година, напоследък въоръжената ислямистка групировка се активизира, коментира медиата.

Миналата седмица американски военен представител в Афганистан посочи, че в 21 района от провинция Газни, само на около 160 километра от столицата Кабул, е налице значително влияние на талибаните.

Това развитие, което привлече вниманието на американската армия през последния месец, представлява съществено придвижване на талибаните от укрепленията им в южната и източната част на страната.
В Газни те нямаха никакво присъствие или то бе незначително след падането на талибанския режим през ноември 2001 година.

Според военния представител талибаните се придвижват из провинцията в отряди от 15 до 20 души и ще установят контрол върху градове, ако наблизо няма патрули на афганистанските сили, които да им попречат.

Райс призна саможертвата и трудната задача на американските сили и тези на НАТО в Афганистан и прикани света да помисли за алтернативата.

Един Афганистан, който не извърви демократичното си развитие и не стане стабилна, воюваща с тероризма страна, отново ще ни преследва, каза тя.
„Той отново ще преследва тези след нас и техните деца."

В момента около 20 000 американски войници се намират в Афганистан заедно с още 20 000 войници, които съставляват международните мироподдържащи сили ISAF, ръководени от НАТО.

Генерал от американските части в Афганистан отбелязва, че афганистанската армия и полиция имат значителен прогрес в своята подготовка в усилията им да гарантират опазването на сигурността в страната.

Все още има нужда от инвестиране, както за увеличаване на потенциалните възможности и уменията на силите за сигурност, така и за стимулиране на развитието на страната, заявява пред СиЕнЕн майор Робърт Дърбин.

Запитан за активизирането на талибаните и за нарастването на отглеждането на мак, което бе пресечено след падането на талибанския режим, Дърбин посочва, че американските части полагат усилия да обучат афганистанските сили, за да противодействат на талибаните и производителите на опиум.

Афганистанската национална армия заедно с международните сили в страната навлизат в тези райони, които преди това бяха убежища, за да гарантират закона и условия за сигурността, поясни Дърбин.

Ще видите такова настъпление всяка седмица, всеки месец през идните години, за да се отвоюват тези убежища заради двойната заплаха, не само от страна на талибаните, но и на наркотрафикантите и тези, които отглеждат мак, допълни той.

Според доклад, оповестен миналия четвъртък от службата на ООН за борба с наркотиците и престъпленията, насажденията с опиум в Афганистан са се увеличили с 59 на сто през 2006 година до близо 408 000 акра.

В същото време реколтата се е увеличила с 49 на сто от 2005 година насам до близо 6100 тона.

Във връзка с това ръководителят на службата Антонио Мария Коста призова страните членки на НАТО да дадат мандат и необходимите средства за участие на силите им в борбата с отглеждането и търговията с опиум.

  • Текстът се публикува със съкращения