Сръбски съд осъди 11 мюсюлмани, членове на радикално ислямско движение, предаде Balkaninsight. Те са получили присъда от 60 години затвор общо.

Осъдените са признати за виновни за това, че са планирали терористични действия, както и за незаконно притежание на оръжие.

Лидерът на групата - Сенад Рамович е осъден на 13 години затвор. Останалите са получили от шест месеца до осем години затвор. Трима, които също са били разследвани за участие в групата, са освободени. Един от участниците в групата ще бъде съден отделно.

Групата е била арестувана през 2007-ма година в сръбския район Санджак, населен с предимно мюсюлманско население.

При ареста всички задържани са отричали повдигнатите им обвинения. Те са отказвали и назначаването на служебен адвокат, тъй като за заявили, че не признават легитимността на сръбския съд.

По време на разследването е открито скривалище на групата в планинска пещера. Там са съхранявани оръжие, експлозиви и маски. Полицията е открила и карти и снимки на обекти на сгради, в които терористите са планирали атентати.
Сред тях е и сградата на американското посолство в Белград. Осъдените са поддържали връзки и с ислямски групировки в Саудитска Арабия и Австрия.