Френските власти започнаха да разчистват импровизиран мигрантски лагер, подслоняващ повече от 3000 души в Париж. Това съобщава Би Би Си.

Няколкостотин мъже започнаха да се редят на опашка близо до метростанцията "Сталинград" преди 6.00 часа сутринта. Малко след това потегли и първият автобус.

Мигрантите са отведени до регистрационни центрове в района на Париж.

Операцията по разчистването на лагера в Париж се случва след евакуацията на около 7000 души от лагера "Джунглата" в Кале преди седмица.

Евакуираха всички деца от “Джунглата” в Кале

Евакуираха всички деца от “Джунглата” в Кале

Децата, около 95% от тях са подали молба

Говорителката на префектурата в Париж обяви, че операцията протича гладко. Мигрантите, много от разтърсените от война държави като Афганистан и Судан, ще могат да подадат молби за убежище, след като са в центровете за задържане.

В евакуацията участват около 600 полицаи.

Лагерът вече беше разчистван през юли и септември, но мигрантите бързо се връщаха отново и броят им се увеличи след затварянето на лагера в Кале.

"Нямам представа къде отиваме. Париж или друго място в близост е добро за мен. Важното нещо за мен е да имам документи. Прекарах един месец в палатка и е добре да напусна", споделя 28-годишен мигрант.